Αρχική / Σχέσεις / Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται; thumbnail

Η 40χρονη Ιουλία, αναγνώστρια του boro.gr,

Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;

Με τον σύντροφο μου έχουμε να βρεθούμε ενάμιση μηνά. Ξέρω ότι έχει προβλήματα με τη δουλειά του και τα οικονομικά του. Όσες φόρες του είπα να βρεθούμε, ενθουσιάζεται και δείχνει επιθυμία, όμως όλο κάτι έχει να κάνει όταν είναι να κανονίσουμε. Ούτε επικοινωνία δεν έχουμε. Εγώ εδώ και 15 μέρες σταμάτησα, να δω τι θα κάνει. Πάω να σκάσω. Γιατί φέρεται έτσι; Σας παρακαλώ χρειάζομαι τη συμβουλή σας.


Η απάντηση της ειδικού στο ερώτημά σας:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Επιτρέψτε μου να προσεγγίσω το θέμα σας ολιστικά διότι είναι λίγα αυτά που αναφέρετε και δεν έχω φυσικά μια ολοκληρωμένη εικόνα.


Φαίνεστε αρκετά αγχωμένη και προβληματισμένη με το τι συμβαίνει στον σύντροφό σας, με το πόσο απορροφημένος είναι στα επαγγελματικά του και οικονομικά του προβλήματα, ενώ παράλληλα διακρίνω τη δική σας απομάκρυνση ως βασανιστική για εσάς. Και αναρωτιέμαι αν είναι βασανιστική ή είναι μια λύση για εσάς; Για ποιόν απομακρυνθήκατε; Πώς και δεν του επικοινωνείτε τη δυσαρέσκειά σας και την αγωνία σας; Αυτά είναι ερωτήματα για εσάς που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίστε ως ένα βαθμό το πώς αισθάνεστε.


Για αρχή, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τι σας οδήγησε σε αυτή τη κίνηση; Πολλές φορές το υποσυνείδητο λειτουργεί προστατευτικά προς τον εαυτό και χρειάζεται να το ακούμε. Επομένως ίσως χρειάζεται να αναρωτηθείτε αν η δική σας απομάκρυνση θα σας βοηθήσει. Αν θα σας ανακουφίσει ίσως; Αυτό είναι ερώτημα που εσείς οφείλετε να το δώσετε στον εαυτό σας. Ίσως αυτή η κίνηση της απομάκρυνσης να είναι ένας τρόπος να πάρετε απόσταση και εσείς, ώστε να σκεφτείτε για εσάς και τη σχέση σας, για το τι σας προσφέρει αυτός ο σύντροφος και πόσο ικανοποιημένη είστε από αυτό που έχετε μεταξύ σας. Είναι ίσως ένας καλός τρόπος να δώσετε χώρο στον εαυτό σας.


Γενικότερα, η αποστασιοποίηση από μια δυσάρεστη κατάσταση γίνεται για κάποιο σκοπό, ίσως επιφανειακά να έχει σκοπό τον άλλον σύντροφο, αλλά βαθύτερα σημαίνει για την κάθε προσωπικότητα κάτι άλλο. Αυτό που σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε είναι οι σκέψεις του άλλου, τι μπορεί να θέλει , ειδικά όταν δεν έχουμε επικοινωνήσει μαζί του.


Από την άλλη, η επικοινωνία είναι βασικό όπλο του ανθρώπου. Το να επικοινωνήσεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου, τις αγωνίες, του προβληματισμούς σου είναι η βάση μια υγιούς σχέσης, είναι τα θεμέλια του να σχετίζεσαι με τον άλλον. Αν και εφόσον επικοινωνούμε και δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αυτά που λέμε τότε ίσως είναι η στιγμή να σκεφτούμε τι συμβαίνει σε αυτή τη σχέση, να αναλογιστούμε τι μπορεί να φταίει σε γενικότερο πλαίσιο.


Ελπίζω να βοήθησα.


Με εκτίμηση,


Ανδριανάκη Γωγώ


Κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια της Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας ΙΣΟΨ


MSc clinical & community psychology: university of East London


Τηλ: 6943072669


Mail : gogo-andrianaki@yahoo.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X