Αρχική / Παιδί / Θηλασμός ή ξένο γάλα; Ποια είναι η σωστή επιλογή;
Θηλασμός ή ξένο γάλα; Ποια είναι η σωστή επιλογή;  thumbnail

Θηλασμός ή ξένο γάλα; Ποια είναι η σωστή επιλογή;

Ο θηλασμός, όσο και το τάισμα με το μπιμπερό προσφέρουν στο βρέφος ένα καλό, υγιές και ικανοποιητικό ξεκίνημα στη ζωή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό.


Η απόφαση της μητέρας ή και των δυο γονέων σχετικά με αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και, ίσως, ο σημαντικότερος είναι το πώς αισθάνεται η μητέρα. Τις πρώτες μέρες πολλές μητέρες αισθάνονται να τρέμουν και να μην έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να μην είναι βέβαιεσ για το αν θα έχουν την ικανότητα να θηλάσουν σωστά το βρέφος τους. Διερωτώνται αν το γάλα τους θα είναι καλό, αν είναι αρκετό, μήπως φταίει το γάλα τους για το κλάμα του μωρού. Η βοήθεια, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση είναι απαραίτητες για τη μητέρα. Είναι βέβαιο ότι αισθάνεται κανείς λιγότερη αγωνία όταν βλέπει το γάλα από το μπιμπερό να τρέχει κατευθείαν στο στομάχι του βρέφους. Όμως, υπάρχουν αρκετές μητέρες που αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση που επέμειναν να θηλάσουν, ξεπερνώντας τις αγωνίες των δυο ή των 3 πρώτων εβδομάδων. Αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας το θέμα, αν δηλαδή δεν έχετε πάρει πριν από τον τοκετό την τελική σας απόφαση ότι δε θα θηλάσετε το μωρό σας, δώστε στον εαυτό σας και στο μωρό σας την ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Για μερικά βρέφη άλλωστε ο θηλασμός είναο πιο εύκολος απ' ό,τι για άλλα.


Πράγματι η εμπερία ενός αρκετά καλού θηλασμού είναι μια υπέροχη ευκαιρία τόνωσης της αυτοεκτίμησης της νέας μητέρας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία παγιώνεται η σχέση της με το μωρό της. Κανείς άλλος εκτός από τη μητέρα δεν μπορεί να το ταίσει στην αρχή. Βέβαια, διευκολύνει και είναι ευχάριστο να ταίζουν και άλλα άτομα το μωρό, αλλά στην αρχή αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία σύγχυσης για το βρέφος. Ακόμη και στην περίπτωση που παίρνει το γάλα από το μπιμπερό, είναι καλύτερα να συνηθίζει με ένα άτομο. Σε μερικές εβδομάδες θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του για νέες γνωριμίες! Αυτές οι πρώτες εμπειρίες μέσα από το τάισμα επιτρέπουν τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης-δεσμού, η οποία αποτελεί βάση για όλες τις σχέσεις που θα δημιουργήσει αργότερα στη ζωή του.Απόσπασμα από το βιβλίο "Κατανοώντας το βρέφος σας" της Λίζα Μίλερ. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Καστανιώτη για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X