Η «βασίλισσα» του αυτοκινητόδρομου

Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΕΚΚΑ

Η ταχύτερη Skoda Octavia που κατασκευάστηκε ποτέ θα εμφανιστεί στο Goodwood Festival of Speed, που πραγματοποιείται στις 10 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα Octavia RS επιταχύνει από 0 σε 100 χλμ./ώρα σε 6,8’’ και έχει τελική ταχύτητα 248 χλμ./ώρα. Ανακοινώθηκε ότι το νέο μοντέλο προσφέρει επίσης όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην τρίτη γενιά της Octavia: Υψηλή λειτουργικότητα, ιδιαίτερα μεγάλους χώρους, ανώτερα επίπεδα ασφάλειας, νέα συστήματα υποβοήθησης και πολύ καλή σχέση αξίας/τιμής.

Εξοπλίζεται με δυο ισχυρούς υπερτροφοδοτούμενους δίλιτρους κινητήρες, οι όποιοι συνδυάζονται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Βενζινοκινητήρας απόδοσης 220 ίππων και ντίζελ ισχύος 184 ίππων. Ο 2.0 TSI βενζίνης προσφέρει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,8’’. Μέγιστη ταχύτητα 248 χλμ./ώρα, 6 χλμ/ώρα ταχύτερη από τη δεύτερη γενιά Octavia RS. Η 2.0 TDI diesel επιτυγχάνει το 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 8,1’’ ,τελική 232 χλμ./ώρα.

Σε σύγκριση με τη δεύτερη γενιά Octavia RS, οι νέοι κινητήρες προσφέρουν ακόμα περισσότερη ισχύ, ενώ καταναλώνουν έως και 19% λιγότερο καύσιμο.

Τα συστήματα Start-Stop και ανάκτησης ενέργειας Energy ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό, καθώς όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με το σύστημα Green Tec. Εφοδιάζεται με στάνταρ σπορ ανάρτηση. Το αμάξωμα έχει επίσης χαμηλώσει κατά 12 χιλιοστά σε σχέση με τη συμβατική Octavia.

Ο εξελιγμένος από λευκό χαρτί άξονας πολλαπλών συνδέσμων χρησιμοποιείται στον πίσω άξονα. Για τη μείωση της υπερστροφής ισχύος και τη βελτιστοποίηση της ευστάθειας, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό (XDS) είναι ενσωματωμένο στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC) και ανήκει στον βασικό εξοπλισμό.

Ανακοινώθηκε ότι για ακόμα καλύτερο χειρισμό και μεγαλύτερη ευελιξία το νέο ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης μεταβλητής υποβοήθησης λειτουργεί με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπει στον οδηγό να κάνει μικρότερες κινήσεις στο τιμόνι για να επιτευχθεί η ιδανική γωνία τοποθέτησης του αμαξώματος.

Κανένα άλλο συμπαγές σπορ αυτοκίνητο δεν προσφέρει περισσότερο εσωτερικό μήκος (1.782 χιλιοστά), περισσότερο χώρο για τα πόδια (73 χλστ.) ή περισσότερο ελεύθερο χώρο στο πίσω μέρος (980 χλστ). Ακόμη και ο χώρος αποσκευών θέτει νέα ρεκόρ στην κατηγορία. Το πορτμπαγκάζ πλέον έχει χωρητικότητα 590 λίτρα. Η νέα Skoda Octavia RS θα είναι διαθέσιμη στo τέλος της χρονιάς.

Σχετικά άρθρα