Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Η στάση του Ερντογάν «φρενάρει» την ευρωπαϊκή προοπτική
Η Γερμανία μαζί με την Αυστρία φαίνεται ότι συμφωνούν πως η επανάληψη του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ εξαρτάται απολύτως, από το πώς ακριβώς η Άγκυρα θα χειριστεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτό ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος στη Βιέννη την Πέμπτη είχε βραχεία συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.Ο αυστριακός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, αμφότερες οι κυβερνήσεις "ανησυχούν" σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις. Ομως, γερμανικές διπλωματικές πηγές ανωνύμως ανέφεραν μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο ότι, "μάλλον δεν είναι πιθανόν" να επαναληφθεί ο διάλογος Τουρκίας-ΕΕ στην παρούσα χρονική φάση, κατά την οποία εκδηλώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και αυτές καταστέλλονται με βίαιο τρόπο από τα σώματα ασφάλειας.Στο μεταξύ έκκληση, ώστε ο ενταξιακός διάλογος να συνεχιστεί, απηύθυνε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα."Ελπίζω, τα γεγονότα αυτά ( κινητοποιήσεις, η επίσημη αντιμετώπισή τους), να μη θέσουν σε κίνδυνο την προσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ", δήλωσε στη Ρώμη ο κ. Λέτα."Θα είναι λάθος, φρονώ, τα γεγονότα να πυροδοτήσουν την οριστική, την αμετάκλητη διακοπή" του διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ, πρόσθεσε στις ίδιες δηλώσεις του ο ιταλός πρωθυπουργός.

Η στάση του Ερντογάν «φρενάρει» την ευρωπαϊκή προοπτική

Η Γερμανία μαζί με την Αυστρία φαίνεται ότι συμφωνούν πως η επανάληψη του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ εξαρτάται απολύτως, από το πώς ακριβώς η Άγκυρα θα χειριστεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτό ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος στη Βιέννη την Πέμπτη είχε βραχεία συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο αυστριακός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, αμφότερες οι κυβερνήσεις «ανησυχούν» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις. Ομως, γερμανικές διπλωματικές πηγές ανωνύμως ανέφεραν μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο ότι, «μάλλον δεν είναι πιθανόν» να επαναληφθεί ο διάλογος Τουρκίας-ΕΕ στην παρούσα χρονική φάση, κατά την οποία εκδηλώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και αυτές καταστέλλονται με βίαιο τρόπο από τα σώματα ασφάλειας.

Στο μεταξύ έκκληση, ώστε ο ενταξιακός διάλογος να συνεχιστεί, απηύθυνε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

«Ελπίζω, τα γεγονότα αυτά ( κινητοποιήσεις, η επίσημη αντιμετώπισή τους), να μη θέσουν σε κίνδυνο την προσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ», δήλωσε στη Ρώμη ο κ. Λέτα.

«Θα είναι λάθος, φρονώ, τα γεγονότα να πυροδοτήσουν την οριστική, την αμετάκλητη διακοπή» του διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ, πρόσθεσε στις ίδιες δηλώσεις του ο ιταλός πρωθυπουργός.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X