Η στάση του Ερντογάν «φρενάρει» την ευρωπαϊκή προοπτική

Η Γερμανία μαζί με την Αυστρία φαίνεται ότι συμφωνούν πως η επανάληψη του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ εξαρτάται απολύτως, από το πώς ακριβώς η Άγκυρα θα χειριστεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτό ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος στη Βιέννη την Πέμπτη είχε βραχεία συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο αυστριακός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, αμφότερες οι κυβερνήσεις “ανησυχούν” σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις. Ομως, γερμανικές διπλωματικές πηγές ανωνύμως ανέφεραν μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο ότι, “μάλλον δεν είναι πιθανόν” να επαναληφθεί ο διάλογος Τουρκίας-ΕΕ στην παρούσα χρονική φάση, κατά την οποία εκδηλώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και αυτές καταστέλλονται με βίαιο τρόπο από τα σώματα ασφάλειας.

Στο μεταξύ έκκληση, ώστε ο ενταξιακός διάλογος να συνεχιστεί, απηύθυνε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

“Ελπίζω, τα γεγονότα αυτά ( κινητοποιήσεις, η επίσημη αντιμετώπισή τους), να μη θέσουν σε κίνδυνο την προσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ”, δήλωσε στη Ρώμη ο κ. Λέτα.

“Θα είναι λάθος, φρονώ, τα γεγονότα να πυροδοτήσουν την οριστική, την αμετάκλητη διακοπή” του διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ, πρόσθεσε στις ίδιες δηλώσεις του ο ιταλός πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα