Νευρικό άνοιγμα στο Τόκιο

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Παρασκευής πτωτικά περισσότερο από 2% μετά αφενός την πτώση της Wall Street και αφετέρου την ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου.

Λιγότερο από 5 λεπτά μετά την έναρξη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο Nikkei 225 των blue chips παρουσίασε μείωση της τάξης των 300 μονάδων (-2,3%) υποχωρώντας στις 12.712 μονάδες.

Η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 19 μηνών στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI (MXWO) σημείωσε μείωση 3%, που είναι η μεγαλύτερη στους τελευταίους 19 μήνες, μετά την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι μπορεί να μειώσει τη νομισματική στήριξη στην αμερικανική οικονομία και την επιδείνωση της κρίσης ρευστότητας στην κινεζική αγορά χρήματος. Αυτό ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ο δείκτης μετοχών των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων Standard & Poor’s 500 υποχώρησε κατά 1,6%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,38%, αφού προηγουμένως είχε φθάσει στο 2,47%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες πυροδότησαν την άνοδο στα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, και να σταματήσει το σχετικό πρόγραμμα το 2014, εφόσον εκλείψουν οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού της τομέα μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό και ότι το επιτόκιο αναφοράς της αγοράς χρήματός της έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ.

Σχετικά άρθρα