Τα προβιοτικά αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D

Πολλές είναι οι έρευνες που κάνουν λόγο για τη σχέση του ήλιου και της βιταμίνης D, τονίζοντας ότι η σύνθεσή της γίνεται με τη βοήθεια της έκθεσης στο ηλιακό φως. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, όσοι θέλουν να ενισχύσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους δεν χρειάζεται να εκτίθενται πολύ στον ήλιο, αλλά να αυξήσουν τα προβιοτικά που υπάρχουν στον οργανισμό τους!

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, τα συμπληρώματα προβιοτικών αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% και ενισχύουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον οργανισμό ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη, λαμβάνοντας προβιοτικά για διάστημα εννέα εβδομάδων.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη έκθεσή τους, η μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη χλωρίδα του εντέρου και την απορρόφηση της βιταμίνης.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα συγκεκριμένο είδος προβιοτικών, ο Lactobacillus reuteri NCIMB 30242, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης, ωστόσο ο ρόλος του στην απορρόφηση της βιταμίνης D παρέμενε άγνωστος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτόν τον καιρό ερευνάται το αν ο συγκεκριμένος τύπος προβιοτικών προστατεύει από τον διαβήτη, τις καρδιολογικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα