Εθνικό δίκτυο οπτικών ινών στο Ισραήλ

Κονσόρτσιουμ υπό την καθοδήγηση της σουηδικής εταιρείας ViaEuropa ανέλαβε να χτίσει εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών για κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Israel Electric Corp (IEC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, στην ομάδα συμμετέχουν οι εταιρείες Rapac, BATM, Zisapel Properties και η εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Tamares Holdings. Την τεχνολογία για την ανάπτυξη του δικτύου θα παρέχει η Cisco.

Η συνεργασία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού αφορά στην δημιουργία του δικτύου δεδομένων πάνω στα καλώδια ηλεκτροδότησης. Το δίκτυο οπτικών ινών (FTTH) αναμένεται να παρέχει συνδέσεις της τάξης του 1Gbps.

To νέο κονσόρτσιουμ θα διατηρεί το 60% της κοινοπραξίας και η επιχείρηση ηλεκτροδότησης το υπόλοιπο. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν.

Η δημιουργία του δικτύου αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα το 2013 και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι η κάλυψη θα φτάσει το 70%.

Συνολικά, το κονσόρτσιουμ, στο οποίο συμμετέχει η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με ποσοστό μικρότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, θα καλύψει 25 χιλιάδες χιλιόμετρα με οπτικές ίνες στο πρότζεκτ που θα κοστίζει αρκετά δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ και τοποθετεί την IEC απέναντι στις Bezeq (59%) και HOT (41%) στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών στην χώρα, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel στον δικτυακό της τόπο.

Πηγή:in.gr

Σχετικά άρθρα