Άφαντος παραμένει ο Σνόουντεν

Άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει το πού βρίσκεται ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στις προσπάθειες του Εντουαρντ Σνόουντεν να αποφύγει τη δίωξή του από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και διευκρίνισε ότι ο καταζητούμενος δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα.

“Επέλεξε μόνος του τον προορισμό του. Παίρνουμε πληροφορίες γι΄αυτό από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας. Θεωρούμε τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στη ρωσική πλευρά απολύτως αβάσιμες και απαράδεκτες”, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον αλγερινό ομόλογό του.

Οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ είναι τα πρώτα σχόλια ρώσου αξιωματούχου για την υπόθεση από την άφιξη του Εντουαρντ Σνόουντεν την Κυριακή στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο από το Χονγκ Κονγκ. Η φυγή του έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στη Μόσχα. Δεν έγινε αντιληπτός από τους δημοσιγοράφους στο αεροδρόμιο της Μόσχας και θεωρείται ότι δεν έφυγε από τη ζώνη τράνζιτ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί σιωπή σχετικά με την υπόθεση Σνόουντεν και ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο πρώην πράκτορας της KGB δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές.

“Αβάσιμες” οι κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος του Πεκίνου

Οι κατηγορίες της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο βοήθησε τον Εντουαρντ Σνόουντεν να φύγει από το Χονγκ Κονγκ παρά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι “αβάσιμες”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ.

“Δεν είναι λογικό εκ μέρους των ΗΠΑ να αμφισβητούν τη διαχείριση από το Χονγκ Κονγκ υποθέσεων που είναι σύμφωνη με τον νόμο, και οι κατηγορίες κατά της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες. Η Κίνα δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό”, δήλωσε η εκπρόσωπος σε ενημέρωση του Τύπου.

Στην Ουάσινγκτον οι εκπρόσωποι της προεδρίας και της διπλωματίας Τζέι Κάρνεϊ και Πάτρικ Βέντρελ κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι “σκόπιμα επέλεξε να απελευθερώσει έναν φυγά παρά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του” και παρά το μη έγκυρο διαβατήριό του.

Ο Τζον Κέρι είπε χθες ότι είναι “πολύ απογοητευτικό” και “βαθιά ανησυχητικό” που ο Σνόουντεν μπόρεσε να ταξιδέψει ανενόχλητος από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα