Η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε φορείς της κυβέρνησης

Στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού φορέων της γενικής κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Νοεμβρίου 2012, η οποία ενσωματώθηκε στο ν. 4111/2013, έχει τεθεί σε ισχύ, από το τρέχον οικονομικό έτος και στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των οποίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, για τα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θέσπιση τριμηνιαίων στόχων, ώστε αυτοί να είναι συμβατοί με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια του Δελτίου Παρακολούθησης των Στόχων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθιερώνεται η δημοσιοποίηση, σε τριμηνιαία βάση, των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης επίτευξης των στόχων των Νομικών Προσώπων που συνιστούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστούν, σε ακόμα μία διάστασή τους, η έγκυρη πληροφόρηση και η διαφάνεια στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης.

Η παρούσα δημοσιοποίηση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της και τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Σχετικά άρθρα