Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Οι παχύσαρκες μητέρες δεν βλέπουν τα κιλά των παιδιών τους
Η ικανότητα της μητέρας να εντοπίζει το πρόβλημα βάρους του παιδιού της φαίνεται πως εξαρτάται από το δικό της βάρος, με τις υπέρβαρες μητέρες να τείνουν να υποτιμούν, τελικά, τα πολλά κιλά του παιδιού τους.Απ' την άλλη, η ικανότητα της μητέρας να καθορίζει σωστά την κατάσταση του παιδικού βάρους που δεν σχετίζεται με το δικό της φαίνεται να εξαρτάται από την κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.Ερευνήτριες Πέτρα Βαρσμπουργκερ και Κάτια Κρόλλερ από το Πανεπιστήμιο Πότσνταμ της Γερμανίας θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι γονείς είχαν δυσκολία καθορισμού της κατάστασης του παιδιού τους ως προς το βάρος του.Οι ειδικοί ζήτησαν από 219 μητέρες παιδιών 3-6 ετών να κοιτάξουν τέσσερις ομάδες σιλουετών. Κάθε ομάδα περιλάμβανε επτά διαφορετικές σιλουέτες που αντιπροσώπευαν τον δείκτη μάζας σώματος σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο, και δύο λιποβαρή παιδιά, πέντε με φυσιολογικό βάρος, έναν υπέρβαρο και ένα παχύσαρκο.Οι γυναίκες ήταν είτε υπέρβαρες, προέρχονταν από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρό και είχαν τουλάχιστον ένα υπέρβαρο παιδί.Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων κατάφεραν να εντοπίσουν σωστά τις υπέρβαρες σιλουέτες. Αλλά μόλις το 40,3% επέλεξε τις σιλουέτες που σωστά αντιπροσώπευαν τη κατάσταση βάρους του παιδιού τους.Οι μητέρες έπρεπε επίσης να πουν ποιες σιλουέτες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο σωματικών και ψυχικών προβλημάτων. Για να απαντήσουν σωστά έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ δύο υπέρβαρων σιλουετών.Αλλά μόλις το 48,8% δήλωσε ότι οι υπέρβαρες σιλουέτες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σωματικών προβλημάτων υγείας, ενώ το 38,7% αντιμετώπισε τις υπέρβαρες σιλουέτες ως ενδεικτικές αυξημένου κινδύνου ψυχικών προβλημάτων υγείας.Οι υπέρβαρες μητέρες ήταν πιθανότερο να απαντήσουν την ερώτηση για την ψυχική υγεία σωστά, πιθανόν διότι και οι ίδιες είχαν βιώσει έντονη ψυχολογική δυσφορία λόγω του βάρους τους.Η ικανότητα αναγνώρισης μια ασύνδετης παιδικής κατάστασης βάρους δεν είχε να κάνει με το κατά πόσο η μητέρα μπορούσε να εκτιμήσει σωστά το βάρος του δικού της παιδιού.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μητρική αντίληψη για το βάρος του παιδιού της επηρεάζεται περισσότερο από συναισθηματικούς παράγοντες παρά από την γενική λανθασμένη αντίληψη για τα υπέρβαρα παιδιά.Η εκτίμηση άσχετων παιδιών, απ την άλλη, βασίζεται σε γνωστικούς παράγοντες όπως η γνώση για το βάρος και την εικόνα του σώματος, που σχετίζονται περισσότερο με το μορφωτικό επίπεδο.Πηγή:tanea.gr

Οι παχύσαρκες μητέρες δεν βλέπουν τα κιλά των παιδιών τους

Η ικανότητα της μητέρας να εντοπίζει το πρόβλημα βάρους του παιδιού της φαίνεται πως εξαρτάται από το δικό της βάρος, με τις υπέρβαρες μητέρες να τείνουν να υποτιμούν, τελικά, τα πολλά κιλά του παιδιού τους.

Απ’ την άλλη, η ικανότητα της μητέρας να καθορίζει σωστά την κατάσταση του παιδικού βάρους που δεν σχετίζεται με το δικό της φαίνεται να εξαρτάται από την κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.

Ερευνήτριες Πέτρα Βαρσμπουργκερ και Κάτια Κρόλλερ από το Πανεπιστήμιο Πότσνταμ της Γερμανίας θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι γονείς είχαν δυσκολία καθορισμού της κατάστασης του παιδιού τους ως προς το βάρος του.

Οι ειδικοί ζήτησαν από 219 μητέρες παιδιών 3-6 ετών να κοιτάξουν τέσσερις ομάδες σιλουετών. Κάθε ομάδα περιλάμβανε επτά διαφορετικές σιλουέτες που αντιπροσώπευαν τον δείκτη μάζας σώματος σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο, και δύο λιποβαρή παιδιά, πέντε με φυσιολογικό βάρος, έναν υπέρβαρο και ένα παχύσαρκο.

Οι γυναίκες ήταν είτε υπέρβαρες, προέρχονταν από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρό και είχαν τουλάχιστον ένα υπέρβαρο παιδί.

Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων κατάφεραν να εντοπίσουν σωστά τις υπέρβαρες σιλουέτες. Αλλά μόλις το 40,3% επέλεξε τις σιλουέτες που σωστά αντιπροσώπευαν τη κατάσταση βάρους του παιδιού τους.

Οι μητέρες έπρεπε επίσης να πουν ποιες σιλουέτες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο σωματικών και ψυχικών προβλημάτων. Για να απαντήσουν σωστά έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ δύο υπέρβαρων σιλουετών.

Αλλά μόλις το 48,8% δήλωσε ότι οι υπέρβαρες σιλουέτες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σωματικών προβλημάτων υγείας, ενώ το 38,7% αντιμετώπισε τις υπέρβαρες σιλουέτες ως ενδεικτικές αυξημένου κινδύνου ψυχικών προβλημάτων υγείας.

Οι υπέρβαρες μητέρες ήταν πιθανότερο να απαντήσουν την ερώτηση για την ψυχική υγεία σωστά, πιθανόν διότι και οι ίδιες είχαν βιώσει έντονη ψυχολογική δυσφορία λόγω του βάρους τους.

Η ικανότητα αναγνώρισης μια ασύνδετης παιδικής κατάστασης βάρους δεν είχε να κάνει με το κατά πόσο η μητέρα μπορούσε να εκτιμήσει σωστά το βάρος του δικού της παιδιού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μητρική αντίληψη για το βάρος του παιδιού της επηρεάζεται περισσότερο από συναισθηματικούς παράγοντες παρά από την γενική λανθασμένη αντίληψη για τα υπέρβαρα παιδιά.

Η εκτίμηση άσχετων παιδιών, απ’ την άλλη, βασίζεται σε γνωστικούς παράγοντες όπως η γνώση για το βάρος και την εικόνα του σώματος, που σχετίζονται περισσότερο με το μορφωτικό επίπεδο.

Πηγή:tanea.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X