Κλιματική αλλαγή και οικονομική αστάθεια, οι μεγαλύτερες ανησυχίες

Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια είναι οι κορυφαίες ανησυχίες των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με σχετική έρευνα-δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η έρευνα έγινε από το Pew Research Center και σε αυτή ρωτήθηκαν 37.653 άτομα σε 39 χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας / Ειρηνικού. Στο σύνολο των χωρών το 54% των πολιτών συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους και ακολουθεί το 52% που αισθάνεται να απειλείται από την οικονομική αστάθεια.

Ανά ήπειρο οι απαντήσεις διαφέρουν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις το 40% ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τη Λατινική Αμερική (65%) και την Ασία-Ειρηνικό όπου το 56% θεωρούν το κλίμα ως το μεγαλύτερο ζητούμενο, έχοντας πολλά μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της εξαφάνισης λόγω της αύξησης της στάθμης των ωκεανών.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ως κύριο ζητούμενο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά μόνο το 54% νιώθει την αλλαγή του κλίματος ως μια μεγάλη απειλή. Αντιθέτως το 63% θεωρεί την οικονομική αστάθεια ως μεγάλη απειλή προφανής έκφραση της αναταραχής από τη κρίση στην ευρωζώνη. Πιο μικρές απειλές για το σύνολο των πολιτών στον πλανήτη, θεωρούνται ο ισλαμικός εξτρεμισμός (49%) το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας (42%) και η πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν (22%).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα