Αυστρία: Πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Η κεντρώα κυβερνητική συμμαχία της Αυστρίας συμφώνησε σε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να δείξει στους εκλογείς ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο αυτό – που μοιάζει να δόθηκε στην δημοσιότητα ως μια αντίδραση στην πτώχευση την περασμένη εβδομάδα της εταιρείας Alpine Bau, δηλαδή του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της Αυστρίας που απασχολεί 5.000 ανθρώπους– εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να τονώσει την οικονομία για μια περίοδο 3,5 ετών, ως τα τέλη του 2016 χωρίς όμως να διογκώσει το δημόσιο χρέος.

Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ως το 2016 παραμένει, αλλά η κυβέρνησή του θέλει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αυξανόμενης ανεργίας.

Η Αυστρία, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –ανερχόταν σε 4,9% τον Απρίλιο–, προβλέπει ότι το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος της χώρας θα ανέλθει σε σχεδόν 74% του ΑΕΠ της.

Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας προβλέπει την επίσπευση δημοσίων έργων και την προώθηση της κατασκευής κατοικιών, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, αναμένεται να αντλήσει χρήματα από την δημοπράτηση, τον Σεπτέμβριο, των ραδιοσυχνοτήτων που χρειάζονται οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο για να παρέχουν ταχεία ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα.

Ο αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε ότι τα 250 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν από την δημοπρασία θα παραμείνουν στα έσοδα του κεντρικού προϋπολογισμού και άλλα 276 εκατ. ευρώ ή ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό από τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθεί στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια αυστριακή εφημερίδα ότι εκτιμά πως τα έσοδα για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από την δημοπράτηση αυτή θα ανέλθουν σε 600 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα