Σύστημα εντοπίζει με ακρίβεια χιλιοστού πηγές επιληψίας

Μία εξελιγμένη μορφή ενός πρωτοποριακού συστήματος παιδικής μαγνητοεγκεφαλογραφίας, που εντοπίζει ακόμη και στον εγκέφαλο νεογνών, με ακρίβεια χιλιοστού, τις εστίες επιληπτικών κρίσεων, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης. Ήδη, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο όμως έχει περιορισμένο αριθμό καναλιών και καλύπτει μόνο τμήματα του κεφαλιού, ενώ με το νέο σύστημα, που θα έχει 350 κανάλια, θα καλύπτεται όλο το κεφάλι.

Για το σύστημα αυτό μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Χρίστος Παπαδέλης, ο οποίος έχει τη γενική επίβλεψη του εργαστηρίου που χρησιμοποιεί – προς το παρόν πιλοτικά – το σύστημα παιδικής μαγνητοεγκεφαλογραφίας.

“Η βασική κλινική εφαρμογή της μαγνητοεγκεφαλογραφίας αφορά τον εντοπισμό επιληπτικών πηγών μέσα στον εγκέφαλο και χρησιμοποιείται κυρίως για τον προεγχειρητικό εντοπισμό αυτών των πηγών προκειμένου να δείξει στους νευροχειρουργούς το σημείο στο οποίο πρέπει να κάνουν την επέμβαση. Εμείς, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης δουλεύουμε με παιδική μαγνητοεγκεφαλογραφία. Η μαγνητοεγκεφαλογραφία σαν τεχνική είναι αρκετά παλιά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, προσαρμόστηκε για παιδιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύστημα το οποίο έχει περιορισμένο αριθμό καναλιών, αλλά έχει ειδικά χαρακτηριστικά, ώστε να έχει μεγάλη ευαισθησία στον εντοπισμό των επιληπτικών πηγών και από το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα σύστημα που καλύπτει όλο το κεφάλι για παιδιά από τη νεογνική ηλικία μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Το όλο πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, με διευθύντρια την Έλεν Γκραντ. Καθηγητής του προγράμματος μαγνητοεγκεφαλογραφίας είναι ο δρ Γιόσιο Οκάντα κι εγώ έχω την γενική επίβλεψη του εργαστηρίου

Σχετικά άρθρα