Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Του διέγραψαν πρόστιμο για το τέλος παρεπιδημούντων
Φορολογούμενος διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, για βεβαίωση ποσού ύψους 1.416 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο τέλος παρεπιδημούντων, από τον δήμο Μήλου, καθώς η αίτησή του προς το συγκεκριμένο δήμο, για διαγραφή της οφειλής, με το επιχείρημα της παραγραφής της, απορρίφθηκε και το ποσό βεβαιώθηκε στη ΔΟΥ Μήλου.Σημειώνεται ότι υπόχρεοι για το τέλος παρεπιδημούντων είναι όλες οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ και κάθε είδους τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ. (0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων).Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι στον πολίτη δεν είχε επιδοθεί απόσπασμα βεβαιωτικού καταλόγου όσον αφορά το τέλος του συγκεκριμένου έτους, παρά μόνο μια ατομική ειδοποίηση για προσκόμιση φορολογικών στοιχείων προς έλεγχο.Η ανεξάρτητη αρχή σε έγγραφό της προς τον δήμο επισήμανε ότι η ταμειακή βεβαίωση των εσόδων λαμβάνει χώρα μόνο μετά την οριστικοποίηση της εγγραφής στους βεβαιωτικούς καταλόγους. Η οριστικοποίηση της εγγραφής προϋποθέτει την αποστολή στον ενδιαφερόμενο ατομικής ειδοποίησης με απόσπασμα του βεβαιωτικού καταλόγου και πάροδο άπρακτης της προβλεπόμενης προθεσμίας προσφυγής του στο αρμόδιο δικαστήριο, ή απόρριψη αυτής.Επίσης, τόνισε ότι η μη κοινοποίηση στον φορολογούμενο αποσπάσματος της φορολογικής εγγραφής έχει ως αποτέλεσμα τη μη οριστικοποίηση του νόμιμου τίτλου. Συνεπώς, τυχόν ταμειακή βεβαίωση της οφειλής δεν είναι νόμιμη.Τελικώς, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της Αρχής και, κατόπιν εισήγησής της, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη διαγραφή της συγκεκριμένης οφειλής.ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του διέγραψαν πρόστιμο για το τέλος παρεπιδημούντων

Φορολογούμενος διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, για βεβαίωση ποσού ύψους 1.416 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο τέλος παρεπιδημούντων, από τον δήμο Μήλου, καθώς η αίτησή του προς το συγκεκριμένο δήμο, για διαγραφή της οφειλής, με το επιχείρημα της παραγραφής της, απορρίφθηκε και το ποσό βεβαιώθηκε στη ΔΟΥ Μήλου.

Σημειώνεται ότι υπόχρεοι για το τέλος παρεπιδημούντων είναι όλες οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ και κάθε είδους τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ. (0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων).

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι στον πολίτη δεν είχε επιδοθεί απόσπασμα βεβαιωτικού καταλόγου όσον αφορά το τέλος του συγκεκριμένου έτους, παρά μόνο μια ατομική ειδοποίηση για προσκόμιση φορολογικών στοιχείων προς έλεγχο.

Η ανεξάρτητη αρχή σε έγγραφό της προς τον δήμο επισήμανε ότι η ταμειακή βεβαίωση των εσόδων λαμβάνει χώρα μόνο μετά την οριστικοποίηση της εγγραφής στους βεβαιωτικούς καταλόγους. Η οριστικοποίηση της εγγραφής προϋποθέτει την αποστολή στον ενδιαφερόμενο ατομικής ειδοποίησης με απόσπασμα του βεβαιωτικού καταλόγου και πάροδο άπρακτης της προβλεπόμενης προθεσμίας προσφυγής του στο αρμόδιο δικαστήριο, ή απόρριψη αυτής.

Επίσης, τόνισε ότι η μη κοινοποίηση στον φορολογούμενο αποσπάσματος της φορολογικής εγγραφής έχει ως αποτέλεσμα τη μη οριστικοποίηση του νόμιμου τίτλου. Συνεπώς, τυχόν ταμειακή βεβαίωση της οφειλής δεν είναι νόμιμη.

Τελικώς, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της Αρχής και, κατόπιν εισήγησής της, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη διαγραφή της συγκεκριμένης οφειλής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X