Σκουπιδότοποι σε μεγάλα βάθη απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Τα σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε χώρες, όπως η Ελλάδα όπου η ευσυνειδησία και η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελούν έννοιες άγνωστες για τις πλατιές μάζες. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα πολύ μεγάλα βάθη, όπου τα απορρίμματα είναι αόρατα στο κοινό βλέμμα.

Επειδή δεν είναι πολύ πρακτικό να χρηματοδοτηθεί μια υποβρύχια αποστολή σε μεγάλα βάθη με σκοπό να παρατηρήσει σκουπίδια, ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ενυδρείου του Κόλπου Μόντερεϋ (MBARI) στην Καλιφόρνια αποφάσισαν να ξεσκονίσουν χιλιάδες ώρες βιντεοσκοπήσεων από τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, οι οποίες έχουν ληφθεί την τελευταία εικοσαετία.

Στο πλαίσιο της έρευνας τεχνικοί χτένισαν τη βάση δεδομένων VARS του ινστιτούτου προκειμένου να εντοπίσουν κάθε βίντεο που έδειχνε αντικείμενα στο βυθό.

Συνολικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν 1500 υποβρύχια βίντεο παρατήρησης σε μεγάλα βάθη, σε καταδυτικές περιοχές από τη Νήσο Βανκούβερ έως τον Κόλπο της Καλιφόρνια και τα νησιά της Χαβάη.

Στην πρόσφατη μελέτη του MBARI οι ερευνητές εστίασαν τις προσπάθειές τους στον εντοπισμό απορριμμάτων στον Κόλπο του Μόντερεϋ, μια περιοχή όπου το ινστιτούτο διενεργεί 200 ερευνητικές καταδύσεις ετησίως.

Εκεί, οι ερευνητές εντόπισαν 1.150 υπολείμματα απορριμμάτων στο βυθό.

Το ένα τρίτο ήταν πλαστικά σκουπίδια, εκ των οποίων τα μισά πλαστικές σακούλες, τα οποία είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ακολούθησαν μεταλλικά αντικείμενα που αντιστοιχούσαν στο 20% του συνόλου. Άλλα συνήθη απορρίμματα περιλάμβαναν σκοινιά, αλιευτικό εξοπλισμό, γυάλινες φιάλες, χαρτί και υφάσματα.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα μεγάλα βάθη (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, λίγο οξυγόνο και βακτήρια) τα σκουπίδια αυτά θα παραμείνουν εκεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημε σε σύγκριση με το έδαφος.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα