Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς που επικαλείται πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας –τουλάχιστον ένας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται το υπουργείο Υγείας–, ενώ 237 τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις που ξέσπασαν βόρεια του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον πρόεδρο της Αιγύπτου, μερικές ώρες προτού ο Μοχάμεντ Μόρσι απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω της έντασης που επικρατεί στην χώρα πριν από μια μαζική κινητοποίηση που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εναντίον του Μόρσι στις 30 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του.

Συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μόρσι έγιναν χθες σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά συμπλοκές σημειώθηκαν μόνο στην Μανσούρα στο Δέλτα του Νείλου, στην βόρεια Αίγυπτο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην Μανσούρα οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αντιπολιτευόμενοι άρχισαν να ρίχνουν σκουπίδια εναντίον των συμμετεχόντων σε συγκέντρωση υπέρ του Μόρσι, σύμφωνα με αξιωματούχο της ασφάλειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 237 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, ενώ την ίδια ώρα ιατρικές πηγές στο διεθνές νοσοκομείο της Μανσούρα έκαναν λόγο για θύματα που έχουν τραυματιστεί από σφαίρες.

Μεγάλος διχασμός υπάρχει στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, οι οποίοι κρίνουν ότι προχωράει στην κάθαρση των θεσμών της χώρας έπειτα από δεκαετίες διαφθοράς και των επικριτών του οι οποίοι τον κατηγορούν ότι συσσωρεύει την εξουσία στα χέρια των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα