Έξι ώρες ύπνου την ημέρα δεν είναι αρκετές

Νομίζετε ότι είστε καλά με πέντε ή έξι ώρες ύπνου; Μάλλον είστε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που άθελά τους παραπλανούν τον εαυτό τους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται επτά ή οκτώ ώρες ύπνο κάθε βράδυ για να λειτουργούν καλά. Ο συνεχώς ανεπαρκής ύπνος μπορεί να υπονομεύσει την υγεία και μάλιστα να μειώσει τη διάρκεια της ζωής.

Από τη νηπιακή ηλικία έως τα βαθιά γηρατειά ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη μνήμη, τη μάθηση, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη συναισθηματική σταθερότητα καθώς και την σωματική υγεία.

Σύμφωνα με ειδικούς στον ύπνο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και το Ιδρυμα Ψυχιατρικής Western, πολλά συστήματα του ανθρώπινου σώματος υποφέρουν από τον ανεπαρκή ύπνο.

Η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, η όρεξη, ο μεταβολισμός και ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και η αντοχή στις λοιμώξεις, η ευαισθησία στον πόνο, η ψυχική διάθεση, οι χρόνοι αντίδρασης και η εγκεφαλική λειτουργία είναι μερικά από αυτά που επηρεάζονται.

Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη και χρήση ουσιών, ιδίως μεταξύ πασχόντων από διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατά την δρα Αν Τζερμέιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Στην πραγματικότητα “ο ύπνος επηρεάζει σχεδόν όλους τους ιστούς του σώματός μας

Σχετικά άρθρα