Βουλγαρία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης

Για 14η συνεχή μέρα, χιλιάδες εξαγριωμένοι Βούλγαροι διαδήλωσαν απόψε στη Σόφια και σε άλλες περιοχές της χώρας κατά της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία συνεχίζονται παρά την ανάκληση της απόφασης της Βουλής για διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεβσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, που αποτέλεσε και την αφορμή για το ξέσπασμα των διαμαρτυριών.

Η βουλγαρική Βουλή μπορεί να ανακάλεσε την απόφασή της, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφια “Novinite”, ζητούν την παραίτηση του κ. Ορεσάρσκι.

Ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φαίνεται, ωστόσο, να αγνοεί τις “φωνές” των διαδηλωτών και δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί όσο η κυβέρνησή του έχει τη στήριξη του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Ορεσάρσκι αρνήθηκε, επίσης, ότι είχε αφήσει να εννοηθεί, μια ημέρα νωρίτερα, πως προτίθεται να παραιτηθεί, μετά την ακύρωση της χθεσινής συνεδρίασης του κοινοβουλίου. “Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία των δηλώσεών μου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ορεσάρσκι, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων (σ.σ. η κυβέρνηση υπό τον κ. Ορεσάρσκι ανέλαβε καθήκοντα περί τα τέλη Μαΐου) ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναγκάζεται να δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει πως η αναζωπύρωση της πολιτικής κρίσης στη χώρα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια της περιόδου 2014-2020 από την ΕΕ, με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια ευρώ να “χαθούν”. “Τυχόν παραίτηση τώρα θα σήμαινε, επίσης, ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης” είχε πει.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία έχουν αναζοπυρώσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ να δηλώνει πως το καλύτερο σενάριο για τη χώρα θα ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα