Το αλάτι προκαλεί… εθισμό!

Αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αλάτι προκαλεί εθισμό, με τον ίδιο τρόπο που τον προκαλούν το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

Μάλιστα η λαχτάρα γι’ αυτό ενεργοποιείται από τα ίδια γονίδια, τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα και τις ίδιες νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο!

Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το περιορίσουν από τη διατροφή τους, ακόμα κι αν οι γιατροί τους πουν ότι αν δε το κάνουν κινδυνεύει η υγεία τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, άλλα εκ των οποίων τρέφονταν δίχως αλάτι και άλλα με πολύ αλμυρό φαγητό.

Η δραστηριότητα στους εγκεφάλους των ζώων συγκρίθηκε στη συνέχεια με αυτήν ποντικιών, τα οποία έτρωγαν φυσιολογικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους ποντικιών, τα οποία επί τρεις μέρες έφαγαν εντελώς ανάλατο φαγητό και μετά αφέθηκαν ελεύθερα να πιουν όσο νερό με νάτριο ήθελαν.

Αποτέλεσμα: όταν τα τρωκτικά ακολουθούσαν το οποιοδήποτε ανάλατο διαιτολόγιο, τα εγκεφαλικά τους κύτταρα παρήγαγαν πρωτεϊνες, οι οποίες συνήθως σχετίζονται με τον εθισμό σε ουσίες, όπως η νικοτίνη, η ηρωίνη και η κοκαϊνη.

“Στη μελέτη αυτή αποδείξαμε ότι ένα κλασικό ένστικτο, η ανάγκη για αλάτι, βασίζεται σε νευρικά κυκλώματα που κρύβονται πίσω από τον εθισμό σε ουσίες όπως τα οπιοειδή, η κοκαϊνη και η νικοτίνη

Σχετικά άρθρα