Το Voyager 1 πλησιάζει προς το έσχατο όριο του ηλιακού συστήματος

Πριν από μερικούς μήνες λανθασμένα αναφέρθηκε από μεγάλη μερίδα του Τύπου (εγχώριου και μη) ότι το διαστημικό σκάφος Voyager 1 έφυγε πέρα από τα όρια του ηλιακού συστήματος, αλλά όπως αναφέρει επίσημα η NASA, ακόμη δεν έχει ξεφύγει από το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αν και πλέον υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το έσχατο όριο της ηλιόσφαιρας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες (ή χρόνια), το Voyager 1 θα γίνει η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που εισέρχεται στο διαστρικό χώρο!

Οι επιστήμονες της NASA λαμβάνουν αρκετές ενδείξεις ότι το Voyager 1 πλησιάζει στα όρια του ηλιακού συστήματος, καθώς παρατηρούν φορτισμένα σωματίδια να “εξαφανίζονται” πέρα από το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αλλά και εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία από τον διαστρικό χώρο. Παρόλα αυτά, περιμένουν να δουν την αναμενόμενη απότομη αλλαγή στη διεύθυνση του μαγνητικού πεδίου προτού διακυρήξουν ότι έφυγε από το ηλιακό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι το Voyager 1 εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεβρίου 1977 και έκτοτε ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 62.136 km/h, με την απόσταση του από τον Ήλιο να υπολογίζεται στα 18.5 δισ. χιλιόμετρα.

Χάριν στο Voyager 1 είδαμε για πρώτη φορά τους δύο μεγαλύτερους πλανήτες (Κρόνο και Δία) και τους δορυφόρους τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής αποφασίστηκε να σταλεί στα όρια του Ηλιακού συστήματος για περαιτέρω μελέτη, όπως και το Voyager 2 (βρίσκεται πιο πίσω κατά 3 δισ. χιλιόμετρα από τον Ήλιο).

Πηγή:techgear.gr

Σχετικά άρθρα