Ο Γκάσπαρ φεύγει, η λιτότητα μένει

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι επελέγη για να διαδεχθεί, μετά την χθεσινή παραίτηση του, τον Βίτορ Γκάσπαρ, αρχιτέκτονα της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, που ακολουθούσε την τελευταία διετία η χώρα, συμβαδίζοντας με τις αξιώσεις της διεθνούς τρόικας των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Η αποχώρηση του Γκάσπαρ αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγράψει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιου, και μάλιστα σημειώνεται σε μία χρονική στιγμή που απέχει λίγο από την νέα αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γκάσπαρ –στον οποίο η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επιρρίπτει ευθύνες για τη σκληρή πολιτική που έχει καταρρακώσει την οικονομία της χώρας– τονίζει πως εξαναγκάσθηκε να αποχωρήσει λόγω της μείωσης της αποδοχής που έχαιρε το πρόγραμμα προσαρμογής.

“Οι κίνδυνοι κι οι προκλήσεις στους καιρούς που έρχονται είναι τεράστιοι. Αξιώνουν κυβερνητική συνοχή. Είναι πεποίθησή μου πως η αποχώρησή μου θα συμβάλλει στην χαλύβδωση της ηγεσίας και της συνοχής στην κυβέρνηση

Σχετικά άρθρα