Moody’s: "Χρεοκοπία" για Κύπρο η ανταλλαγή ομολόγων

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s θεωρεί ότι η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ανταλλαγής εγχώριου χρέους με νέο.

Ακολουθώντας τους άλλους δύο οίκους, οι Moody’s σημειώνουν ότι με βάση τη μεθοδολογία τους η σημερινή ανακοίνωση της ανταλλαγής ομολόγων θεωρείται χρεοκοπία.

Η Κύπρος υπολογίζεται ότι αντάλλαξε τα δύο τρίτα των ομολόγων που επηρεάζονται με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και χωρίς αλλαγή στην αξία του ομολόγου, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο οίκος.

Αυτή είναι προβληματική συναλλαγή, αναφέρει, επειδή συνεπάγεται μείωση της υποχρέωσης σε σχέση με την αρχική και γιατί η ανταλλαγή επιτρέπει στην Κύπρο να αποφύγει την αθέτηση πληρωμής στο μέλλον.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωση ότι δεν έχει κατηγορία χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας και ότι απλώς διατηρεί τη διαβάθμιση αξιών σε χρεοκοπία σε αντιστοιχία με το μέγεθος των απωλειών που υπολογίζεται ότι θα επωμιστούν οι επενδυτές.

Σε αντίθεση με τους άλλους δύο οίκους, οι Moody’s δεν αναφέρουν πιθανή αναβάθμιση μετά τη χρεοκοπία. Σημειώνουν ότι θα αξιολογήσουν σε κατοπινό στάδιο την επίδραση της συναλλαγής που έγινε στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, όπως η εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν από τους πιστωτές και οι προοπτικές ανάπτυξης.

Η διαβάθμιση της Κύπρου είναι Caa3 με αρνητικό ορίζοντα, από τις 10 Ιανουαρίου 2013, όταν ο οίκος είχε διαγνώσει μεγάλη πιθανότητα αθέτησης πληρωμής ή προβληματικής συναλλαγής.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Σχετικά άρθρα