Τα μικρόβια θα μας… θάψουν όλους

Τα τελευταία πλάσματα που θα επιζήσουν στη Γη θα είναι αυτά που έζησαν πρώτα, δηλαδή οι μικροοργανισμοί που διαβιούν στο υπέδαφος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία κάνει εκτιμήσεις για τη μοίρα του πλανήτη μας δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Τα μακάβρια σενάρια του μέλλοντος και οι survivors

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σεντ Άντριους του Εδιμβούργου και του Νταντί στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση σε αστρονομικό συνέδριο, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν υπολογισμούς με τη βοήθεια υπολογιστών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο ο Ήλιος μας γίνεται ολοένα πιο καυτός και φωτεινός, μόνο τα μικρόβια -κυρίως αυτά του υπεδάφους- θα κατορθώσουν να αντέξουν στις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ακτινοβολίας που θα έχουν επικρατήσει στο μακρινό μέλλον και οι οποίες θα έχουν προ πολλού οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας (εκτός και αν αυτή έχει προλάβει να δραπετεύσει σε κάποιον άλλο πλανήτη).

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η σχεδόν ανυπαρξία οξυγόνου, η τοξική ατμόσφαιρα, οι τρομερές πιέσεις και η υψηλή αλατότητα των όποιων υδάτων θα έχουν απομείνει μετά την αναπόφευκτη εξάτμιση των ωκεανών, θα συμβάλουν σε ένα περιβάλλον όπου μόνο ορισμένα ακραιόφιλα (ή εξτρεμόφιλα) βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί θα είναι σε θέση να αντέξουν -και αυτά όχι για πάντα.

Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 100 βαθμούς και άνω

Το μέλλον της Γης είναι άρρηκτα δεμένο με εκείνο του Ήλιου μας. Σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στον πλανήτη μας θα είναι τόσο μεγάλη, που οι θάλασσες θα αρχίζουν να εξατμίζονται. Οι υδρατμοί λόγω εξάτμισης θα σωρεύονται στην ατμόσφαιρα δρώντας ως ισχυρό “αέριο του θερμοκηπίου

Σχετικά άρθρα