Οι γυναίκες δεν ξέρουν από πολιτική;

Αρκετοί το υποπτεύονταν, αλλά τώρα είναι πιο επίσημο: oι απανταχού γυναίκες, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες και δημοκρατικές χώρες, όπου η ισότητα των δύο φύλων είναι γεγονός, γνωρίζουν λιγότερα πράγματα για την πολιτική από ό,τι οι άνδρες. Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική έρευνα, που κάλυψε δέκα χώρες (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο χάσμα πολιτικών γνώσεων μεταξύ ανδρών-γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο και για αυτό ευθύνονται σημαντικά τα μέσα ενημέρωσης.

Οι ερευνητές, που πραγματοποίησαν την έρευνα για λογαριασμό του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRC) της Βρετανίας, συνέκριναν τις πολιτικές γνώσεις των δύο φύλων σε δέκα χώρες: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κορέα, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία και Κολομβία. Στην έρευνα από ελληνικής πλευράς συνέβαλε ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Παπαθανασόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το κεντρικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι οι γυναίκες ξέρουν για την πολιτική λιγότερο από τους άνδρες, άσχετα με το πόσο ανεπτυγμένη και προοδευμένη είναι μια χώρα στα θέματα ισότητας των δύο φύλων. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια χώρα “πρωταθλήτρια

Σχετικά άρθρα