Ρατσιστικά φαινόμενα στη Γαλλία

Οι επιθέσεις, οι προπηλακισμοί και οι προσβολές εναντίον των μουσουλμάνων αυξάνονται σταθερά στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, καθώς ορισμένοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης όλο και περισσότερο προβάλλουν το ισλάμ ως ένα πρόβλημα για την γαλλική κοινωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.

Η εχθρότητα αυξάνεται ιδιαίτερα όταν το ισλάμ απασχολεί αρνητικά την ειδησεογραφία, όπως πέρυσι όταν ένας ισλαμιστής είχε δολοφονήσει ένας ανθρώπους, ή όταν ένας πολύ γνωστός πολιτικός είχε κατηγορήσει τα παιδιά των μουσουλμάνων ότι κλέβουν το κολατσιό των συμμαθητών τους, ανέφερε η Επιτροπή Εναντίον της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF).

Η οργάνωση αυτή καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την νομική ασυλία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ώστε αυτή να προσαχθεί σε δίκη για υποκίνηση του ρατσισμού, εξαιτίας των δηλώσεών της με την οποία είχε παρουσιάσει τις προσευχές των μουσουλμάνων στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της επισήμανε ότι οι ενέργειες εναντίον των μουσουλμάνων αυξήθηκαν φτάνοντας τις 469 το 2012, από 298 στις 2011 και 188 το 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά τις τάσεις που καταγράφηκαν σε παρόμοιες έρευνες, που κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού και ρατσισμού στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της CCIF Σαμί Ντεμπά επισήμανε ότι η Λεπέν και άλλοι πολιτικοί καθιστούν συνηθισμένη την ρητορική η οποία στρέφεται σε βάρος των μουσουλμάνων. Οι περίπου πέντε εκατ. μουσουλμάνοι οι οποίοι ζουν στη Γαλλία είναι η μεγαλύτερη ισλαμική μειονότητα στην Ευρώπη, αλλά υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στην οικονομική ζωή της χώρας.

“Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην πολιτική ρητορική και την αύξηση αυτών των επεισοδίων βίας και των διακρίσεων σε βάρος της κοινότητας των μουσουλμάνων

Σχετικά άρθρα