Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Σνόουντεν – Η Βολιβία αρνείται

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Βολιβία την έκδοση του φυγά πρώην τεχνικού της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν, σε περίπτωση που εισέλθει στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Βολιβιανός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεχουάνκα. Το βολιβιανό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση αυτή, θα απέρριπτε το συγκεκριμένο αίτημα. “Πρόκειται για ένα απροσδόκητο, αβάσιμο, παράνομο και προκλητικό αίτημα έκδοσης που θα απορριφθεί αμέσως και κατηγορηματικά”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Οι ΗΠΑ μας διαβίβασαν ρηματική διακοίνωση στην οποία ζητούν την έκδοση του πολίτη Εντουαρντ Σνόουντεν σε περίπτωση που αυτός βρεθεί στο βολιβιανό έδαφος”, είχε δηλώσει ο Βολιβιανός υπουργός όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Telesur, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ωστόσο ο επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας δεν διευκρίνισε πότε έλαβε τη ρηματική διακοίνωση. “Μού τη διαβίβασαν σήμερα το πρωί. Ακόμη δεν την έχω διαβάσει εκτενώς”.

“Οι ΗΠΑ νόμισαν ότι ο Σνόουντεν ήταν μέσα στο αεροσκάφος του προέδρου Εβο Μοράλες και οι ευρωπαϊκές χώρες ενήργησαν ακολούθως”, πρόσθεσε.

Το αεροπλάνο του βολιβιανού προέδρου προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Ελ Αλτο, κοντά στην Λα Πας, αργά την Τετάρτη στις 23.39΄τοπική ώρα (Πέμπτη 06.39′ ώρα Ελλάδος) έπειτα από ένα ταραχώδες ταξίδι και μια αναγκαστική ενδιάμεση στάση στη Βιέννη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι δήλωσε: “υποβάλαμε ένα γενικό αίτημα για έκδοση του Σνόουντεν από οποιαδήποτε χώρα στην οποία βρίσκεται, προσγειώνεται ή κυκλοφορεί”, και ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν το αίτημα αυτό είχε γίνει την Τετάρτη. Ουάσινγκτον και Λα Πας έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης το 1995.

Η Βολιβία που φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στις 21 χώρες στις οποίες να είχε ζητήσει άσυλο ο νεαρός Αμερικανός, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Σνόουντεν. “Ενημερώσαμε ότι ο Σνόουντεν δεν ήταν στο προεδρικό αεροσκάφος. Κινηθήκαμε με τρόπο υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται στην περίπτωση που λάβουμε ένα τέτοιο αίτημα, το οποίο δεν έχουμε λάβει”, επέμεινε ο Τσοκεχουάνκα.

Σχετικά άρθρα