Ηχηρή παραίτηση Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο την άμεση παραίτησή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο για να “ξαναποκτήσει ελευθερία λόγου”.

“Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου και ενώπιον της σοβαρότητας της κατάστασης και των συνεπειών που συνεπάγεται αυτή για την αντιπολίτευση και για την δημοκρατία, ο Νικολά Σαρκοζί παραιτείται αμέσως από το Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου να ξαναποκτήσει την ελευθερία του λόγου του”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι απορρίπτει τον απολογισμό των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012, καθώς το ύψος των προεκλογικών δαπανών του ξεπερνούσε κατά 2,1% το εγκεκριμένο μέγιστο όριο, λαμβάνοντας μια άνευ προηγουμένου απόφαση για έναν πρώην αρχηγό κράτους.

Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στερεί από τον πρώην πρόεδρο την καταβολή από το κράτος περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ για έξοδα προεκλογικής εκστρατείας.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, ο πρόεδρος του UMP, του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, είχε συνάντηση με τον Σαρκοζί.

Ο Κοπέ ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει “την ερχόμενη εβδομάδα” συνεδρίαση του UMP προκειμένου “να εξεταστούν όλες οι συνέπειες αυτής της απόφασης”.

Παράλληλα ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί, κάλεσε την “πολιτική του οικογένεια” να αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα