Βίαια επεισόδια στη Λίμα

Φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι που διαδήλωναν την Πέμπτη, στη Λίμα, κατά των νέων μεταρρυθμίσεων στα Πανεπιστήμια συγκρούστηκαν με τις περουβιανές αρχές. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, έκαναν χρήση δακρυγόνων, καθώς οι πολίτες διαδήλωναν με πορεία προς το Κογκρέσο.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν φραστικά κατά του προέδρου, Ογιάντα Ουμάλα, ο οποίος και πρότεινε τις μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτών θα βελτιωθεί η ποιότητα των υποτονικών κυβερνητικών υπηρεσιών και του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επικριτές υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα υπονομεύσουν την αυτονομία των Πανεπιστημίων του Περού, αναφέρει το πρακτορείο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δημόσιοι υπάλληλοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές αρχές καθώς προσπάθησαν να διαδηλώσουν έξω από το προεδρικό μέγαρο, μία ημέρα αφότου ο Ουμάλα υπέγραψε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περνούν από ετήσια αξιολόγηση της απόδοσής τους.

Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν εικόνες όπου φαίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν δακρυγόνα και νερό κατά των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους απάντησαν με τη ρίψη πετρών. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λίμα και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Σχετικά άρθρα