Στον ανακριτή τρεις κτηνίατροι για «φακελάκι»

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, δύο από τους τρεις κτηνιάτρους, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ότι ζητούσαν φακελάκι 30.000 ευρώ από αγελαδοτρόφο, προκειμένου να εκδώσουν άδεια σφαγής για πάνω από εκατό βοοειδή του, που είχαν προσβληθεί από φυματίωση και μελιταίο πυρετό (βρουκέλλωση). Την ίδια ώρα, προθεσμία να απολογηθεί αύριο ζήτησε και πήρε η συγκατηγορούμενή τους.

Οι δύο κτηνίατροι που απολογήθηκαν το μεσημέρι ενώπιον του γ’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, ένας 53χρονος προϊστάμενος του τμήματος Υγείας Ζώων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι ένας 42χρονος υπάλληλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν τις σε βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για ‘πλεκτάνη’ που έστησε σε βάρος τους ο κτηνοτρόφος.

Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ. Την πόρτα του ανακριτικού γραφείου αναμένεται να περάσει αύριο η Τρίτη κατηγορούμενη, μία 53χρονη, προϊσταμένη του Κτηνιατρικού Κέντρου Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου εδρεύει η μονάδα του κτηνοτρόφου.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία που έκανε ο 40χρονος αγελαδοτρόφος στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ‘κουβάρι’ της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν ο 40χρονος κατήγγειλε στους ‘αδιάφθορους’ της ΕΛ.ΑΣ. ότι η 53χρονη, την οποία είχε επισκεφθεί στις αρχές Μαΐου στο Κτηνιατρικό Κέντρο, ζητούσε εκβιαστικά 30.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η έκδοση της απαιτούμενης άδειας σφαγής των προσβεβλημένων από την μεταδιδόμενη νόσο βοοειδών και να αποζημιωθεί στη συνέχεια ο κτηνοτρόφος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, η άμεση έκδοση της συγκεκριμένης άδειας είναι επιβεβλημένη για την προστασία της μονάδας και την πρόληψη από τυχόν επέκταση της νόσου στα υγιή ζώα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, η 53χρονη τον απείλησε ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα εάν δεν κατέβαλλε τα χρήματα, τα οποία θα μοιραζόταν με τους άλλους δύο συγκατηγορουμένους της, ενώ, προκειμένου να ενδώσει ο αγελαδοτρόφος στον εκβιασμό της, κωλυσιεργούσε με διάφορες προφάσεις και υπεκφυγές τον υγειονομικό έλεγχο της μονάδας.

Μετά από συνεχείς πιέσεις του 40χρονου, πραγματοποιήθηκε τελικά ο έλεγχος στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο, η προϊσταμένη καθυστερούσε αδικαιολόγητα την έκδοση της σχετικής άδειας, για την υποχρεωτική θανάτωση 119 ζώων, που διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί. Ακολούθησε συνάντηση κατά την οποία παρέδωσε στον κτηνοτρόφο αντίγραφο υπηρεσιακού έγγραφου, στο οποίο ήταν καταχωρημένα τα στοιχεία ταυτοποίησης των ζώων, που ήταν θετικά στην ασθένεια, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το υπηρεσιακό απόρρητο.

Η τελευταία ‘πράξη’ της υπόθεσης παίχτηκε την περασμένη Τρίτη, όταν σε νέο υγειονομικό έλεγχο της μονάδας, ο 40χρονος, καθ’ υπόδειξη της κτηνιάτρου, παρέδωσε στον 42χρονο 12.000 ευρώ μαζί με ένα ντοσιέ με έγγραφα. Λίγο αργότερα, επενέβησαν οι αστυνομικοί, που είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση, συνέλαβαν τον 42χρονο που είχε πάνω του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και τον ντοσιέ, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθησαν οι άλλοι δύο κτηνίατροι.

Σε βάρος τους, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της διάδοσης ασθένειας ζώων από κοινού, καθώς επίσης για παθητική δωροδοκία από κοινού και εκβίαση από κοινού. Η κτηνίατρος κατηγορείται επιπλέον για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, επειδή έδωσε στον κτηνοτρόφο έγγραφο που δεν έπρεπε να παραλάβει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα