Τουλάχιστον δύο φορές εφευρέθηκε η γεωργία!

Η εφεύρεση της γεωργίας πριν από περίπου 10.000 χρόνια άνοιξε το δρόμο για το σύγχρονο πολιτισμό. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρωτοεμφανίστηκε σε κάποια προϊστορική κοινότητα και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι εμφανίστηκε ανεξάρτητα σε πολλές περιοχές. Η δεύτερη αυτή θεωρία δείχνει τώρα να ενισχύεται από μελέτη που δημοσιεύεται στο Science.

Ερευνητές από τη Γερμανία και το Ιράν αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ενδείξεις καλλιέργειας σιταριού, κριθαριού και φακής σε έναν οικισμό του ανατολικού Ιράν, ο οποίος κατοικούνταν από το 14.000 π.Χ μέχρι τουλάχιστον το 11.700 π.Χ.

Στα ερείπια του χωριού, το οποίο ονομάζεται Γκόγκα Γολάν και βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Ζάγκρος, είναι το ανατολικότερο σημείο στο οποίο έχουν βρεθεί τόσο αρχαίες ενδείξεις γεωργίας.

Η ανασκαφή αποκάλυψε εργαλεία όπως γουδιά και μυλόπετρες, καθώς και 21.000 τμήματα φυτικών υπολειμμάτων.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι κάτοικοι του Γκόγκα Γκολάν επινόησαν ανεξάρτητα τη γεωργία πριν από τουλάχιστον 11.500 χρόνια. Περίπου δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, έδειξαν οι αναλύσεις, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είχαν προσαρμοστεί και συνθήκες καλλιέργειας και παρουσίαζαν σημαντικές γενετικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις άγριες ποικιλίες.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι η γεωργία αναπτύχθηκε στο ανατολικό Ιράν την ίδια περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε σε απομακρυσμένες περιοχές στα δυτικά, όπως η Παλαιστίνη, η Συρία και η ανατολική Τουρκία, όπου τα αντίστοιχα ευρήματα χρονολογούνται στα 10.500 χρόνια περίπου. Ολόκληρη η περιοχή από τη δυτική Μεσόγειο μέχρι το Ιράν έχει ονομαστεί εξάλλου “εύφορη ημισέληνος

Σχετικά άρθρα