Εξηγήσεις θα ζητήσει και η Βραζιλία…

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από εκείνη των ΗΠΑ σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολιτών της χώρας της Λατινικής Αμερικής επί μια δεκαετία και πλέον, δήλωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Αντόνιου Πατριότα.

Ο Πατριότα έκανε την δήλωση αυτή αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Globo το οποίο ανέφερε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε επί χρόνια τις επικοινωνίες βραζιλιάνικων εταιρειών και Βραζιλιάνων μέσω τηλεφώνων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα αυτό επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές. Ο Πατριότα είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να προτείνει αλλαγές στους κανόνες των επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, τους οποίους ρυθμίζει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) που εδρεύει στη Γενεύη, ώστε να βελτιωθεί το απόρρητο των επικοινωνιών. Ακόμη, η Μπραζίλια θα παρουσιάσει προτάσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να προστατεύεται καλύτερα το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα