«Θα προτιμούσα καταβολή ολόκληρης της δόσης στην Ελλάδα»

Θα προτιμούσε η χθεσινή απόφαση της Ευρωομάδας να προβλέπει την καταβολή ολόκληρης της δόσης στην Ελλάδα, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών της στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας πάντως ως θετική τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει διασφαλιστεί, όπως είπε, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που αφορούν, για παράδειγμα στη μείωση των θέσεων στο δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόοδος για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, όπως παρατήρησε, έχει διαπιστωθεί πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, ο τουρισμός γνωρίζει ανάκαμψη, καλύτερη από ό, τι αναμενόταν. Γενικά οι αριθμοί για την Ελλάδα δεν προκαλούν ανησυχία και αν η Αθήνα εκπληρώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου τις υποχρεώσεις της θα λάβει χρήματα, όχι μόνον από τον EFSF αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε.

Σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε πως θα συμφωνηθούν επιπλέον όροι που οι Κύπριοι θα τους αποδεχθούν και δεν θα εγκαταλείψουν την πορεία αλλά θα συνεργαστούν ενεργά για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εκεί οι αναδιαρθρώσεις, ενώ η κυπριακή πλευρά έχει ανακοινώσει πως θα διαπραγματευτεί με τους Ρώσους, καθώς η Μόσχα είναι μεγάλος χρηματοδότης.

Κατά την άποψή της, η Κύπρος παραμένει σε τροχιά, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, αλλά γίνονται αναπροσαρμογές στο μνημόνιο.

Στις ίδιες, σημερινές, δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν ένα χρόνο, αλλά δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση και θα πρέπει σε κάποιους τομείς όχι μόνον να σταθεροποιηθεί, αλλά από τη σταθερότητα να προκύψει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ίδια, εκείνο που σήμερα προκαλεί ανησυχία δεν είναι οι τράπεζες αλλά η ανεργία των νέων καθώς μια ολόκληρη γενιά αφήνεται πίσω και αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει η Ευρωζώνη να αποκτήσει κάπως περισσότερη δυναμική από ό, τι συνέβαινε μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται, πως πριν τη χθεσινή έναρξη της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου της Ευρωομάδας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης του δανείου στην Ελλάδα, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες για ρευστότητα που χρειάζονται ενόψει των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν, παρατηρώντας ότι έχουν καθοριστεί οι δόσεις και θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Η κ. Φέκτερ είχε τονίσει πως τάσσεται σαφώς υπέρ της εκταμίευσης της δόσης μέσα στον Ιούλιο και να μην αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα χρειαστούν μέσα στον Αύγουστο μεγάλα ποσά για εξόφληση ομολόγων και η ίδια υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να τελειώσει μέσα σε αυτό το διήμερο της συνόδου της Ευρωομάδας (Eurogroup).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα