Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Οι αστερίες έχουν πρώιμα μάτια στις κορυφές των άκρων τους
Νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι αστερίες έχουν πρώιμα μάτια στις κορυφές των άκρων τους για να πλοηγούνται οπτικά στο περιβάλλον τους.Μάλιστα η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Anders Garm του Τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, έδειξε ότι τα μάτια των αστερίων σχηματίζουν εικόνες, ένα ουσιαστικό στάδιο της εξέλιξης του ματιού.Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες απομάκρυναν αστερίες με και χωρίς μάτια από τον οικότοπό τους, έναν κοραλλιογενή ύφαλο πλούσιο σε τροφή, και τους τοποθέτησαν σε απόσταση ενός μέτρου όπου δεν υπήρχε τίποτα για να τραφούν.Όπως διαπίστωσαν, οι αστερίες που είχαν μάτια άρχισαν να κατευθύνονται προς τον ύφαλο, ενώ εκείνοι που δεν διέθεταν μάτια περιπλανιόντουσαν σε τυχαίες κατευθύνσεις."Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νευρικό σύστημα των αστερίων μπορεί να επεξεργαστεί οπτικές πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε υποτιμήσει τις ικανότητες των εχινόδερμων

Οι αστερίες έχουν πρώιμα μάτια στις κορυφές των άκρων τους

Νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι αστερίες έχουν πρώιμα μάτια στις κορυφές των άκρων τους για να πλοηγούνται οπτικά στο περιβάλλον τους.

Μάλιστα η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Anders Garm του Τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, έδειξε ότι τα μάτια των αστερίων σχηματίζουν εικόνες, ένα ουσιαστικό στάδιο της εξέλιξης του ματιού.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες απομάκρυναν αστερίες με και χωρίς μάτια από τον οικότοπό τους, έναν κοραλλιογενή ύφαλο πλούσιο σε τροφή, και τους τοποθέτησαν σε απόσταση ενός μέτρου όπου δεν υπήρχε τίποτα για να τραφούν.

Όπως διαπίστωσαν, οι αστερίες που είχαν μάτια άρχισαν να κατευθύνονται προς τον ύφαλο, ενώ εκείνοι που δεν διέθεταν μάτια περιπλανιόντουσαν σε τυχαίες κατευθύνσεις.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νευρικό σύστημα των αστερίων μπορεί να επεξεργαστεί οπτικές πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε υποτιμήσει τις ικανότητες των εχινόδερμων

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

X