Μοίραζαν κατά λάθος επιδόματα ανεργίας

Σχεδόν 812 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν κατά λάθος το 2012 σε ανέργους στη Γαλλία, σύμφωνα με μια έκθεση του μεσολαβητή της υπηρεσίας απασχόλησης, που καλεί να υπάρξει απλοποίηση των κανόνων που διέπουν την επιδοματική πολιτική στη χώρα αυτή.

Το 2012 διανεμήθηκαν εξ ονόματος του ταμείου ανεργίας και του κράτους αντίστοιχα 29,7 και 3,3 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα σε ανέργους έφθασαν τα 811,67 εκατ. ευρώ, ήτοι το 2,5% του συνόλου των δύο ποσών αυτών. Ωστόσο συνολικά τα 524 εκατ. ευρώ (το 65%) εκ του ποσού αυτού επιστράφηκε στα κρατικά ταμεία από τους ανέργους κατόπιν ειδοποιήσεων.

Οι κατά λάθος καταβολές επιδομάτων οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαιούχοι εργάζονταν χωρίς να το έχουν δηλώσει ή δηλώνοντάς το με μεγάλη καθυστέρηση, ή σε σφάλματα κατά τον υπολογισμό του ύψους των επιδομάτων.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων (66%) των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδομάτων αφορά χορηγήσεις που προχώρησαν ενώ οι δικαιούχοι είχαν έσοδα από κάποιας μορφής απασχόληση ή δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα