Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Αίγυπτο

Ο νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ Μπεμπλάουι θα προσπαθήσει σήμερα να σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας μια δύσκολη αποστολή μέσα σ’ ένα κλίμα αυξανόμενης αμφισβήτησης εκ μέρους των ισλαμιστών εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε χθες Τετάρτη τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε, του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών αυτού του σχηματισμού, κατηγορώντας τους για παρακίνηση σε βία μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 53 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 480 τη Δευτέρα μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Σε βάρος του Μπαντίε εκκρεμούσε ήδη άλλο ένταλμα σύλληψης. Η σύλληψή του αυξάνει την ένταση που επικρατεί μετά την ανατροπή, πριν από μια εβδομάδα, του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος βρίσκεται “σε ασφαλές μέρος”, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατηγορίες, κυρίως για “φόνο”, απαγγέλθηκαν εξάλλου χθες εναντίον 200 προσώπων –από τα 650 που ανακρίθηκαν επειδή θέλησαν να μπουν δια της βίας στο στρατιωτικό χώρο.

Η προεδρία ανακοίνωσε χθες πως ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι θα προτείνει “μερικές θέσεις” στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι απέρριψαν όμως απερίφραστα αυτή την απόπειρα να τους δοθεί χείρα φιλίας. “Δεν θα κάνουμε συμφωνίες με πραξικοπηματίες”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάρεκ αλ-Μόρσι.

Στους δρόμους, η κινητοποίηση των δύο παρατάξεων παραμένει έντονη. Χθες το βράδυ, μετά τη λήξη της νηστείας κατά την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν με τους οπαδούς του Μόρσι που διαδηλώνουν εδώ και 15 ημέρες μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου, στη συνοικία Νασρ Σίτι.

Προσευχήθηκαν για τους νεκρούς της Δευτέρας και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι την επιστροφή του “προέδρου” τους, πριν κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο Ιτιχαντίγια.

“Ψήφισα γι’ αυτόν και θέλω να ξέρω πού βρίσκεται”, δήλωσε ο 47χρονος Μοχάμεντ.

Έπειτα από πολλές ημέρες χωρίς την παραμικρή ανακοίνωση για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος συνελήφθη μετά την καθαίρεσή του, βρίσκεται “σε ασφαλές μέρος, για τη δική του ασφάλεια”.

“Έχει αξιοπρεπή μεταχείριση” και “προς το παρόν δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς δίωξης”, πρόσθεσε.

Περίπου 100 άνθρπωοι έχουν σκοτωθεί αφότου ο αρχηγός του κράτους ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Χθες το βράδυ ένα νέο επεισόδιο σημειώθηκε στη χερσόνησο του Σινά, όπου το όχημα ενός υψηλόβαθμού στρατιωτικού αξιωματούχου έγινε στόχος ενόπλων.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δεν τραυματίσθηκε, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά ακολούθησε ανταλλαγή πυρών “με τρομοκρατικά στοιχεία” και σκοτώθηκε ένα κορίτσι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο νέος πρωθυπουργός –ο διορισμός του οποίου το βράδυ της Τρίτης συνοδεύθηκε από το διορισμό του νομπελίστα της Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε μια θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης– πρόκειται να συνεχίσει σήμερα τις διαβουλεύσεις του για να προσπαθήσει να σχηματίσει όσο το δυνατόν συντομότερα μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα