Ρωσία: Σήμερα η ετυμηγορία για την υπόθεση Μαγκνίτσκι

Ρωσικό δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία στη δίκη του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, του δικηγόρου ενός δυτικού ταμείου ο οποίος διώκεται για φορολογική απάτη παρά το γεγονός ότι άφησε την τελευταία του πνοή το 2009 στη φυλακή, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Η εισαγγελία ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Μαγκνίτσκι και να επιβληθεί κάθειρξη 9 ετών στον εργοδότη του, τον Βρετανό Ουίλιαμ Μπρόουντερ, τον επικεφαλής του ταμείου Hermitage Capital, ο οποίος δικάζεται ερήμην για φοροδιαφυγή.

Ο Μαγκνίτσκι – Ρώσος νομικός που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της διαφθοράς – ήταν σύμβουλος του Hermitage Capital. Συνελήφθη το 2008 αφού κατήγγειλε εκτεταμένη οικονομική σκευωρία ύψους 5,4 δισεκ. ρουβλιών (130 εκατ. ευρώ) που είχε εξυφανθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, από αξιωματούχους της αστυνομίας και της εφορίας σε βάρος του ρωσικού κράτους και του Hermitage Capital δια της οδού της επιστροφής φόρων.

Αφού κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη από τους ίδιους αξιωματούχους τους οποίους κατήγγελλε, σύμφωνα με το Hermitage, ο Μαγκνίτσκι άφησε την τελευταία του πνοή σε μια φυλακή της Μόσχας το 2009, σε ηλικία 37 ετών, αφού έμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες.

Μια έρευνα χωρίς νομικό αποτέλεσμα έδειξε πως ο δικηγόρος είχε πέσει θύμα βιαιοτήτων και είχε στερηθεί εσκεμμένα την ιατρική φροντίδα στη φυλακή, όμως οι ρωσικές Αρχές έκριναν ότι δεν υπήρξαν ούτε σωματική βία ούτε βασανιστήρια και έβαλαν την έρευνα στο αρχείο.

Μετά το θάνατο του Μαγκνίτσκι, ο Μπρόουντερ διεξήγαγε εκστρατεία για να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις σε βάρος των προσώπων που ενέχονται στο θάνατο του νομικού και τα οποία δεν ενοχλήθηκαν από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Ο Μπρόουντερ, ο οποίος δεν έχει επιστρέψει στη Ρωσία αφότου ξέσπασε αυτή η υπόθεση, περιμένει ότι θα κηρυχθεί ένοχος από το δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και κατηγορεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι εγκρίνει κατ’ αυτό τον τρόπο την διαφθορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα