Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Σρεμπρένιτσα: 18 χρόνια από τη γενοκτονία
Σήμερα συμπληρώνονται δεκαοχτώ χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Μέσα σε διάστημα οχτώ ημερών οι σερβικές δυνάμεις εκτέλεσαν περίπου 8000 μουσουλμάνους άρρενες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ εκτόπισαν 30000 γυναικόπαιδα μουσουλμανικής εθνότητας. Στις δίκες που ακολούθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως πράξη γενοκτονίας. Στο ίδιο δικαστήριο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη δύο δίκες που αφορούν και την Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τις δίκες των δύο βασικών κατηγορούμενων του πρώην διοικητού των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του τότε πολιτικού ηγέτη των Σέρβων, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Σήμερα στο μνημειακό χώρο "Ποτοτσάρι

Σρεμπρένιτσα: 18 χρόνια από τη γενοκτονία

Σήμερα συμπληρώνονται δεκαοχτώ χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Μέσα σε διάστημα οχτώ ημερών οι σερβικές δυνάμεις εκτέλεσαν περίπου 8000 μουσουλμάνους άρρενες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ εκτόπισαν 30000 γυναικόπαιδα μουσουλμανικής εθνότητας.

Στις δίκες που ακολούθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως πράξη γενοκτονίας. Στο ίδιο δικαστήριο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη δύο δίκες που αφορούν και την Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τις δίκες των δύο βασικών κατηγορούμενων του πρώην διοικητού των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του τότε πολιτικού ηγέτη των Σέρβων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σήμερα στο μνημειακό χώρο «Ποτοτσάρι

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

X