Ετοιμάζει νέα πυρηνική εγκατάσταση το Ιράν;

Μια εξόριστη αντιπολιτευόμενη ιρανική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε πληροφορίες για μια μυστική υπό κατασκευή υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους πυρηνική δραστηριότητα πιστεύει ότι διεξάγεται εκεί. Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) είχε αποκαλύψει το 2002 την ιρανική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και μια εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ. Όμως, αναλυτές επισημαίνουν πως η εν λόγω οργάνωση έχει σαφή πολιτική ατζέντα.

Το 2010, όταν το NCRI ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία για μια άλλη καινούρια πυρηνική εγκατάσταση δυτικά της Τεχεράνης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι γνωρίζουν εδώ και χρόνια για την εγκατάσταση αυτή και δεν έχουν λόγους να πιστεύουν ότι είναι πυρηνική. Ο τελευταίος ισχυρισμός διατυπώνεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου η εκλογή ενός σχετικά μετριοπαθούς, του Χασάν Ροχανί, ως νέου προέδρου του Ιράν αύξησε τις ελπίδες για μια διευθέτηση της πυρηνικής διένεξης με την Δύση και ενδέχεται να έχει στόχο να μειώσει αυτή την αισιοδοξία.

Το Ιράν λέει πως το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι εντελώς ειρηνικό και απορρίπτει κατηγορίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, η άρνησή του να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του και το γεγονός ότι δεν προσφέρει πλήρη πρόσβαση στην αρμόδια για τα πυρηνικά υπηρεσία του ΟΗΕ έχουν προκαλέσει σκληρές δυτικές κυρώσεις ενώ το Ισραήλ έχει απειλήσει με προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα.

Σύμφωνα με το NCRI, μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (PMOI) μέσα στη χώρα “έλαβαν αξιόπιστη πληροφόρηση για μια νέα και εντελώς μυστική εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος

Σχετικά άρθρα