Μόσχα: Ένοχος κρίθηκε μετά θάνατον Ρώσος δικηγόρος

Ρωσικό δικαστήριο βρήκε ένοχο τον δικηγόρο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος διώκεται για φορολογική απάτη παρά το γεγονός ότι άφησε την τελευταία του πνοή το 2009 στη φυλακή.

Ο Μαγκνίτσκι, ένας γνωστός και διαπρεπής ρώσος νομικός, ήταν σύμβουλος του ταμείου Hermitage Capital Management και συνελήφθη το Νοέμβριο του 2008 αφού πρώτα κατάγγειλε μια οικονομική σκευωρία ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξυφανθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, από αξιωματούχους της αστυνομίας και της εφορίας σε βάρος του Hermitage Capital και του ρωσικού δημοσίου.

Ο Μαγκνίτσκι στη συνέχεια κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη από τους ίδιους αξιωματούχους τους οποίους κατάγγειλε (!) και προφυλακίστηκε για 11 μήνες αφήνοντας τελικά την τελευταία του πνοή σε μια φυλακή της Μόσχας το Νοέμβριο του 2009, σε ηλικία 37 ετών.

Μια έρευνα έδειξε πως ο δικηγόρος είχε πέσει θύμα βίας και είχε στερηθεί εσκεμμένα την ιατρική φροντίδα στη φυλακή, όμως οι ρωσικές αρχές έκριναν ότι δεν υπήρξαν ούτε σωματική βία ούτε βασανιστήρια και όχι μόνο έβαλαν την έρευνα στο αρχείο, αλλά τον βρήκαν ένοχο μετά θάνατον! Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατόπιν πως”λυπάμαι για το θάνατο του [Μαγκνίτσκι], αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό

Σχετικά άρθρα