Κάιρο κατά Τεχεράνης

Η Αίγυπτος κατηγόρησε σήμερα το Ιράν για “απαράδεκτη ανάμειξη” στις εσωτερικές τις υποθέσεις για την κριτική που άσκησε η Τεχεράνη σχετικά με την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την περασμένη εβδομάδα.

Το περιστατικό επανέφερε την ένταση στις σχέσεις των δύο αυτών χωρών της Μέσης Ανατολής ύστερα από την προσπάθεια προσέγγισης που κατέβαλε το Κάιρο επί διακυβέρνησης Μόρσι. Το Ιράν χαρακτήρισε τη Δευτέρα “αιτία ανησυχίας” την ανατροπή του Μόρσι, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν, και υπαινίχθηκε “ξένο δάκτυλο” στο αραβικό κράτος.

Το Κάιρο απάντησε σήμερα εκφράζοντας “απόλυτη δυσαρέσκεια” για τα σχόλια της Τεχεράνης και σχολίασε ότι αυτά αντανακλούν μία “έλλειψη σαφούς γνώσης της φύσης των δημοκρατικών εξελίξεων που βιώνει η Αίγυπτος”. “Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του στην σελίδα του στο Facebook το υπουργείο Εξωτερικών.

Μέχρι τώρα οι δυτικές χώρες έχουν υπάρξει επιφυλακτικές στο να χαρακτηρίσουν την στρατιωτική ανατροπή του Μόρσι. Ειδικά οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να την χαρακτηρίσουν “πραξικόπημα”, κάτι που θα τις υποχρέωνε να παγώσουν την χορήγηση βοήθειας περιλαμβανομένου του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως προς τον στρατό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ιράν διακόπηκαν ύστερα από την ιρανική επανάσταση το 1979, όταν η Αίγυπτος πρόσφερε καταφύγιο στον έκπτωτο σάχη. Πολλοί Αιγύπτιοι τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για το Ιράν. Ο Μόρσι επιχείρησε να βελτιώσει τους δεσμούς των δύο χωρών μετά την εκλογή του το 2012.

Τον Φεβρουάριο, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ επισκέφθηκε το Κάιρο – κάνοντας την πρώτη επίσκεψη ιρανού ηγέτη στο Κάιρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και πλέον. Ωστόσο, οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά διχασμένες στο θέμα της συριακής κρίσης.

Το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν είναι ο κυριότερος υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ο Μόρσι, συχνά υπό πίεση από τους σκληροπυρηνικούς σουνίτες μουσουλμάνους συμμάχους του, υποστήριξε τους κυρίως σουνίτες σύρους αντάρτες, όπως σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Αίγυπτος, κατά παράδοση, έχει πολύ ισχυρότερους δεσμούς με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, που συναγωνίζονται με το Ιράν για επιρροή στην περιφέρεια. Το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφεραν στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα οικονομική βοήθεια ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα