Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Καρχαρίες χτυπούν τα ψάρια μέχρι θανάτου πριν τα καταπιούν
Οι καρχαρίες του γένους αλωπίας, γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες χτυπούν τα ψάρια ώστε να τα σκοτώσουν πριν τα καταπιούν, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Προγράμματος για την Διατήρηση των Αλεποκαρχαριών, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες παρατήρησαν αλεποκαρχαρίες να κυνηγούν κοπάδια με σαρδέλες κοντά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί ανοιχτά των Φιλιππινών.Με τη χρήση καμερών και σε πολύ μικρή απόσταση από τους καρχαρίες οι ερευνητές κατέγραψαν 25 περιστατικά κατά τα οποία οι καρχαρίες χτυπούσαν τις ουρές τους πάνω ή πολύ κοντά στα ψάρια.Τα χτυπήματα είτε σκότωναν τα ψάρια είτε τα ζάλιζαν τόσο πολύ, με αποτέλεσμα οι καρχαρίες να μπορούν να τα καταπιούν με ευκολία. Όπως διαπιστώθηκε, οι καρχαρίες έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,5 σαρδέλες μετά από κάθε χτύπημα.Η μέθοδος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιο αποδοτική από το κυνήγι ψαριών μεμονωμένα. Τα περισσότερα είδη ψαριών απειλούνται σοβαρά λόγω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί, οπότε οι τεχνικές κυνηγιού διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τους καρχαρίες."Αυτή η μελέτη παρουσιάζει την ποικιλία των τεχνικών κυνηγιού που χρησιμοποιούν οι καρχαρίες στον ωκεανό, όπου οι κορυφαίοι θηρευτές είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στις περίπλοκες τακτικές διαφυγής που εφαρμόζουν τα θηράματά τους, τα οποία μειώνονται συνεχώς

Καρχαρίες χτυπούν τα ψάρια μέχρι θανάτου πριν τα καταπιούν

Οι καρχαρίες του γένους αλωπίας, γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες χτυπούν τα ψάρια ώστε να τα σκοτώσουν πριν τα καταπιούν, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Προγράμματος για την Διατήρηση των Αλεποκαρχαριών, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες παρατήρησαν αλεποκαρχαρίες να κυνηγούν κοπάδια με σαρδέλες κοντά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί ανοιχτά των Φιλιππινών.

Με τη χρήση καμερών και σε πολύ μικρή απόσταση από τους καρχαρίες οι ερευνητές κατέγραψαν 25 περιστατικά κατά τα οποία οι καρχαρίες χτυπούσαν τις ουρές τους πάνω ή πολύ κοντά στα ψάρια.

Τα χτυπήματα είτε σκότωναν τα ψάρια είτε τα ζάλιζαν τόσο πολύ, με αποτέλεσμα οι καρχαρίες να μπορούν να τα καταπιούν με ευκολία.

Όπως διαπιστώθηκε, οι καρχαρίες έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,5 σαρδέλες μετά από κάθε χτύπημα.

Η μέθοδος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιο αποδοτική από το κυνήγι ψαριών μεμονωμένα. Τα περισσότερα είδη ψαριών απειλούνται σοβαρά λόγω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί, οπότε οι τεχνικές κυνηγιού διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τους καρχαρίες.

«Αυτή η μελέτη παρουσιάζει την ποικιλία των τεχνικών κυνηγιού που χρησιμοποιούν οι καρχαρίες στον ωκεανό, όπου οι κορυφαίοι θηρευτές είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στις περίπλοκες τακτικές διαφυγής που εφαρμόζουν τα θηράματά τους, τα οποία μειώνονται συνεχώς

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

X