4 μεγάλοι μύθοι για το λίπος και την απώλειά του

Το λίπος αποτελεί το βραχνά γυναικών και ανδρών, ειδικά μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι παραλίες «απαιτούν» ελάχιστα ρούχα, αφήνοντας τις ατέλειες εκτεθειμένες.

Υπό αυτές τις …αντίξοες (για την ψυχολογία του καθενός) συνθήκες, πρέπει να αποκαταστήσουμε επιτέλους τους 4 μεγαλύτερους μύθους για το λίπος και τον τρόπο να απαλλαγούμε από αυτό.

«Μόνο η γυμναστική αποφέρει απώλεια λίπους»

Η γυμναστική (και η καλή φυσική κατάσταση γενικότερα) σίγουρα είναι από τα plus για την απώλεια του λίπους και όχι μόνο. Μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου, ενώ δρα αγχολυτικά, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση, βοηθώντας παράλληλα στην αρμονική λειτουργία του μεταβολισμού και την ενίσχυση των μυών.

Ωστόσο, έστω και εάν δε μπορείτε να γυμναστείτε για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείτε να χάσετε κιλά. Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η διατροφή είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας ζυγίζουν λιγότερο από ό, τι εκείνοι που αποδίδουν τα προβλήματα βάρους στην έλλειψη άσκησης.

Επίσης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να σας προκαλέσει να φάτε ακόμη περισσότερο, θεωρώντας ότι εφόσον καίτε θερμίδες με την γυμναστική μπορείτε να καταναλώνετε αλόγιστα τροφές, ακυρώνοντας στην ουσία την όποια προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Αυτό που χρειάζεται διατροφικά είναι μικρές αλλαγές, στα γεύματά σας. Αποφύγετε τις σάλτσες και τα λιπαρά τρόφιμα, αντικαταστήστε τα προϊόντα που καταναλώνετε με τροφές ολικής αλέσεως και γεμίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.

 

«Αν μπορούσα να σταματήσω να τρώω»

Αν και κανείς ειδικός δε θα πρότεινε ποτέ να καταναλώνετε καθημερινά….παγωτό, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία τροφή που είναι να είναι εγγενώς παχυντική. Με απλά λόγια, ένα τρόφιμο γίνεται παχυντικό εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο καταναλώνεται και όχι λόγω της ποσότητας. Το πώς τρώτε έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή και τους διατροφικούς συνδυασμούς.

Αν για παράδειγμα, τρώτε παγωτό (το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη), μόλις μια ώρα αφού έχετε καταναλώσει ένα μπολ με μακαρόνια και σάλτσα (επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες), ευνοείτε σημαντικά την ανάπτυξη λίπους, από ό,τι εάν καταναλώνατε ένα γεύμα με ψημένο ψάρι και λαχανικά.

Με άλλα λόγια, εάν δε μπορείτε να σταματήσετε να καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές, αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο τις συνδυάζετε, δημιουργώντας μία ισορροπία στα γεύματά σας. Έτσι, θα απολαμβάνετε τις αγαπημένες τροφές, χωρίς τύψεις και περιττό λίπος.

 

«Είναι θέμα γονιδίων»

Κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι υπάρχει μια κληρονομική συνιστώσα για την παχυσαρκία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όποιος έχει γονιδιακή προδιάθεση δε θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε, ότι τα άτομα με «γονίδια λίπους», μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 40% με τη σωματική δραστηριότητα.

Άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε περισσότερα από 1.000 ζευγάρια διδύμων, έδειξε ότι η σχέση μεταξύ της γενετικής και του βάρους ήταν δύο φορές πιο ισχυρή για τα αδέλφια που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, σε αντίθεση με εκείνα που ακολουθούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα 9 ή περισσότερων ωρών.

Με απλά λόγια, άσχετα με την κληρονομικότητα, οι καθημερινές συνήθειες και επιλογές είναι εκείνες που μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος και τα ποσοστά λίπους του καθενός.

 

«Αν ήμουν νεότερος/η»

Αν και είναι αλήθεια, ότι ο μεταβολισμός χάνει τον ρυθμό του με τα χρόνια, (5-10% μειώνεται κάθε δεκαετία, ξεκινώντας σε ηλικία 25 ετών), αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία για να εγκαταλείψετε την προσπάθεια της απώλειας βάρους.

Μια μελέτη, που παρακολούθησε τις συνήθειες των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 50 και 75, διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπόρεσαν να χάσουν βάρος, αλλά η επιτυχία τους αφορούσε περισσότερο στις καθημερινές τους συνήθειες παρά στην ηλικία τους. Όσες μάλιστα κράτησαν ημερολόγια τροφίμων, έχασαν περίπου έξι περισσότερα κιλά από ό, τι εκείνες που δεν το έκαναν.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, έχασαν περισσότερα κιλά από όσες επέλεξαν να προσπερνούν γεύματα, ενώ εκείνες που έτρωγαν για μεσημεριανό έτοιμο γεύμα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά λιγότερα, σε σύγκριση με εκείνες που δειπνούσαν έξω λιγότερες φορές.

Συμπερασματικά λοιπόν, το βάρος και η ηλικία είναι απλοί αριθμοί, που λειτουργούν σε συνάρτηση με τις επιλογές ζωής του καθενός.

Πηγή: www.clickatlife.gr

Σχετικά άρθρα