Οι 10 δίαιτες των διασήμων

Μέσα καλοκαιριού και ο «πυρετός» της δίαιτας έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού η επιθυμία για γρήγορη απώλεια των περιττών κιλών είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου. Υπάρχουν 10 δίαιτες που κατά καιρούς έχουν εφαρμόσει πολλοί διάσημοι προκειμένου να χάσουν κιλά. Ποιες είναι αυτές; Είναι ασφαλείς για την υγεία μας; 

1 Μακροβιοτική δίαιτα

Τι υπόσχεται: 3-4 κιλά τον μήνα.

Στηρίζεται: σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης αντί ζωικής. Συνεπώς, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών.

Το χαρακτηριστικό της: τα βιολογικά προϊόντα είναι πρώτα στη λίστα των επιλογών.

Η μακροβιοτική δίαιτα στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι οι «ακατέργαστες τροφές προμηθεύουν τον οργανισμό με συστατικά αναλλοίωτα, ενώ παράλληλα τον προμηθεύουν με ένζυμα που γεμίζουν το σώμα με ενέργεια. Αντίθετα, η επεξεργασία των τροφών καταστρέφει τα ένζυμά τους, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν το ευεργετικό τους έργο». Μάλιστα, εκτός από την απώλεια κιλών υπόσχεται και ενίσχυση της φυσικής αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: ένα ποτήρι γάλα σόγιας ● Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής ● Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια με ρύζι και σαλάτα εποχής ● Απόγευμα: 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ● Βραδινό: 1 μπιφτέκι σόγιας και σαλάτα εποχής

Σχόλιο διατροφολόγου: Η κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών προάγει την υγεία του οργανισμού, σε γενικές γραμμές, και τον προμηθεύει με περισσότερες άπεπτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή υγεία τόσο του εντέρου, όσο και της καρδιάς. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται, ωστόσο, δεν ευσταθεί 100%, καθώς το ανθρώπινο σώμα ούτως ή άλλως διασπά και τροποποιεί τα ένζυμα- και γενικότερα όλα τα συστατικά των τροφών.

2 Δίαιτα Αtkins

Τι υπόσχεται: 8-10 κιλά τον μήνα.

Στηρίζεται: σε ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρια, αυγό.

Το χαρακτηριστικό της: δίνει το «πράσινο φως» στην κατανάλωση λιπών.

Στο καθημερινό τραπέζι κύρια θέση έχει το κρέας, το αυγό, ακόμη και το βούτυρο! Παράλληλα, επιτρέπονται δύο μικρές πράσινες σαλάτες ημερησίως με λαχανικά μικρής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα χόρτα, τα κολοκυθάκια και το μαρούλι. Οι «οπαδοί» της δίαιτας υποστηρίζουν ότι η απουσία υδατανθράκων, που θεωρούνται υπεύθυνοι για την έκκριση ινσουλίνης και άρα για την αποθήκευση λίπους, δεν δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να δημιουργήσει λίπος. Αντίθετα, «καίει» από το ήδη υπάρχον.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: 2 αυγά ομελέτα με 4 φέτες μπέικον ● Μεσημεριανό: 120 γραμμ. τόνου (κονσέρβα), μια μικρή σαλάτα (π.χ. βραστά κολοκύθια), τυρί φέτα και 6 ελιές ● Βραδινό: 300 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο με χόρτα

Σχόλιο διατροφολόγου: Η δίαιτα Αtkins όσο γρήγορα «αποθεώθηκε» από τους… ανυπόμονους που επιθυμούσαν να χάσουν γρήγορα και άμεσα κιλά, άλλο τόσο γρήγορα απομυθοποιήθηκε. Και αυτό διότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών, συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, με τον αποκλεισμό από το διαιτολόγιο τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά- όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά- ο οργανισμός στερείται την αντικαρκινική ασπίδα που του προσφέρει η ισορροπημένη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3 Δίαιτα του Βeverly Ηills

Τι υπόσχεται: 10-12 κιλά σε 35 ημέρες.

Στηρίζεται: στα φρούτα, στις αμυλώδεις τροφές και στο βούτυρο.

Το χαρακτηριστικό της: αποδυναμώνει τον οργανισμό, αφού στερείται μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πρόκειται για μια δίαιτα 35 ημερών και χωρίζεται σε στάδια: στο πρώτο στάδιο των 10 ημερών καταναλώνονται μόνο φρούτα, ώστε να αποτοξινωθεί ο οργανισμός. Από την 11η ημέρα σπάει η μονοτονία και εισάγονται αμυλώδης τροφές και βούτυρο. Από τη 19η ημέρα εισάγονται και πρωτεϊνούχες τροφές, χωρίς όμως να συνδυάζονται με υδατάνθρακες, γιατί τότε- όπως λένε οι οπαδοί της- δυσχεραίνεται η πέψη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, και ιδιαίτερα στη συνοικία του Βeverly Ηills, γνωστή και ως «η συνοικία των σταρ», απ΄ όπου πήρε και το όνομά της.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρώτο 10ήμερο: μόνο φρούτα σε γενναίες ποσότητες ● Δεύτερο 10ήμερο: φρούτα και περίπου 200 γραμμ. ψωμί, 2 κουταλιές βούτυρο και 3 μέτρια καλαμπόκια ● Τρίτο 10ήμερο: η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και το ψάρι βρίσκονται πρώτα στη λίστα των επιλογών. ● Προσοχή όμως, δεν πρέπει να καταναλώνονται με αμυλώδεις τροφές (όπως ψωμί, πατάτες και ρύζι).

Σχόλιο διατροφολόγου: Η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων- κυρίως σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου- ευθύνεται για ζαλάδες, ατονία και έντονη σωματική κούραση. Επιπλέον, κατά το πρώτο στάδιο παρουσιάζονται έντονες διάρροιες. Συνήθως έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα, γι΄ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ανεπιτυχής. Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε παχυσαρκία και νευρολογικές διαταραχές. Φαινόμενα όπως μελαγχολία, κατάθλιψη και μείωση της αυτοπεποίθησης έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που την έχουν ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4 Δίαιτα του 
Ηollywood 

Τι υπόσχεται: 
5 κιλά σε 2 ημέρες

Στηρίζεται: στο σιρόπι καλαμποκιού που πωλείται στα σουπερμάρκετ.

Το χαρακτηριστικό της: η δίαιτα πρέπει να διακόπτεται ύστερα από 48 ώρες.

Πρόκειται για ένα ρόφημα που αποτελείται από σιρόπι καλαμποκιού με ελαφρά όξινη γεύση, εμπλουτισμένο με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με τους παρασκευαστές του, η κατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος οδηγεί σε απώλεια βάρους τουλάχιστον 5 κιλών τις δύο πρώτες ημέρες. Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους αστέρες του Ηollywood που επιθυμούν να απαλλαγούν γρήγορα από τα περιττά κιλά για τις ανάγκες κάποιας επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Έτσι, άλλωστε, πήρε και το όνομά της: «Η μαγική 48ωρη δίαιτα». Λόγω της ιδιαιτερότητας των ατόμων που την εφαρμόζουν εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής σήμερα στην Αμερική.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωί: σιρόπι καλαμποκιού ● Μεσημέρι: σιρόπι καλαμποκιού ● Βράδυ: σιρόπι καλαμποκιού

Σχόλιο διατροφολόγου: Αν και εφαρμόζεται για μόνο 2 ημέρες, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία. Και αυτό γιατί ο οργανισμός στερείται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τη σωστή και ομαλή του λειτουργία. Μάλιστα, έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει πως σχετίζεται με νευρολογικά συμπτώματα, στην περίπτωση που οι «οπαδοί» της την επαναλαμβάνουν τακτικά.

5 Δίαιτα Scarsdale 

Τι υπόσχεται: 
10 κιλά σε 14 ημέρες.

Στηρίζεται: σε πρωτεΐνες και λαχανικά.

Το χαρακτηριστικό της: συστήνεται μεγάλη κατανάλωση νερού.

Εξ ίσου δημοφιλής με τη δίαιτα Αtkins, ιδίως τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80. Υπόσχεται, μάλιστα, ότι η ζυγαριά θα πέσει 10 κιλά σε μόλις 14 ημέρες. Πρόκειται για μια κετογονική δίαιτα, που η περιεκτικότητά της σε υδρογονάνθρακες δεν ξεπερνά τα 50 γραμμάρια ημερησίως. Έτσι, προτείνονται τροφές όπως το κρέας και οι ξηροί καρποί, ενώ αποφεύγονται το ρύζι ή το γάλα. Αν και θεωρείται «αδελφή» της δίαιτας Αtkins, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο, αφού όσοι την ακολουθούν μπορούν να καταναλώνουν ψωμί και φρούτα.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: Γκρέιπφρουτ, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (χωρίς βούτυρο), καφέ (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ● Μεσημεριανό: τόνος κονσέρβα, σαλάτα, καφέ ● Βραδινό: αρνί ψητό (χωρίς λίπη), σαλάτα (με ξίδι ή λεμόνι), καφέ ● Ποτά που επιτρέπονται: καφές, τσάι, σόδα και λάιτ αναψυκτικά

Σχόλιο διατροφολόγου: Η συγκεκριμένη διατροφή οδηγεί σε ελλιπή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων- κυρίως βιταμίνης Α, ριβοφλαβίνης, σιδήρου και ασβεστίου. Παράλληλα, είναι μικρή η περιεκτικότητα του διαιτολογίου σε διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, γεγονός που κάνει τον οργανισμό ευάλωτο σε βάθος χρόνου.

6 Η δίαιτα Γκρέιπφρουτ 

Τι υπόσχεται: περίπου 10 κιλά τον μήνα.

Στηρίζεται: σε πρωτεϊνούχες ή λιπαρές τροφές.

Το χαρακτηριστικό της: επιβάλλεται το γκρέιπφρουτ ύστερα από κάθε γεύμα.

Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ δίνει το «πράσινο φως» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πρωτεϊνούχων και λιπαρών τροφών και μάλιστα σε απεριόριστες ποσότητες. Έτσι, μπορεί να τρώει κανείς άφοβα και μέχρι… σκασμού από μπέικον, αυγά, κρέας μέχρι και βούτυρο, αλλά όχι μακαρόνια, πατάτες, ψωμί και τα συναφή αμυλώδη. Ωστόσο, το «κρυφό χαρτί» της δίαιτας αυτής είναι ότι πρέπει έπειτα από κάθε γεύμα να καταναλώνεται γκρέιπφρουτ ή φυσικός χυμός του, γιατί έχει το χαρακτηριστικό «να διαλύει τα λίπη». Μάλιστα οι εφευρέτες της διατείνονται ότι όσο περισσότερο τρως τόσο περισσότερο χάνεις. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «αν η ζυγαριά κολλήσει στην αρχή μην απογοητευθείς. Έτσι συνηθίζεται. Μετά την πέμπτη ημέρα, όμως, θα χάνεις 3 κιλά την εβδομάδα!».

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: δύο αυγά (βραστά ή τηγανητά), δύο κομμάτια μπέικον και μισό γκρέιπφρουτ ή χυμό ● Μεσημεριανό: μία μερίδα κρέας (βραστό, ψητό ή τηγανητό), σαλάτα (επιτρέπεται η σος) και μισό γκρέιπφρουτ ή χυμό ● Βραδινό: μία μερίδα κρέας ή ψάρι, σαλάτα (ψητά λαχανικά με βούτυρο ή ωμά με σος) και μισό γκρέιπφρουτ ή χυμό ● Πριν από τον ύπνο: ντοματοχυμό ή άπαχο γάλα

Σχόλιο διατροφολόγου: 
Είναι μύθος ότι το γκρέιπφρουτ διαλύει τα λίπη. Ο μόνος γνωστός τρόπος για να κάψει ο οργανισμός λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με αυτή που λαμβάνει. Επιπλέον, είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Το γεγονός ότι ο οργανισμός στερείται τις φυτικές ίνες και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τον κάνει διπλά ευάλωτο.

7 Μεσογειακή δίαιτα 

Τι υπόσχεται: 3-4 κιλά τον μήνα.

Στηρίζεται: σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ελιές/ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια.

Το χαρακτηριστικό της: επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, αλλά με μέτρο.

Η δίαιτα που αφορά κατανάλωση τροφών που παράγονται στην περιοχή της Μεσογείου δεν στοχεύει μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην προαγωγή της υγείας. Το διαιτολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινά ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελιές και- τι άλλο;ελαιόλαδο. Τα αυγά, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι επίσης στην πρώτη γραμμή, όχι όμως και το κόκκινο κρέας, η κατανάλωση του οποίου περιορίζεται στις τέσσερις φορές τον μήνα. Κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους αρκεί η πρόσληψη των θερμίδων να είναι μειωμένη και προσαρμοσμένη στη σωματική δραστηριότητα.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: δημητριακά (30 γραμμ.) με άπαχο γάλα, καφές χωρίς ζάχαρη ● Δεκατιανό: 1 μήλο ● Μεσημεριανό: φασόλια μαυρομάτικα (μαγειρεμένα με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό), σαλάτα μαρούλι και μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως. ● Απόγευμα: άπαχο γιαούρτι ● Βραδινό: σαρδέλες ψητές (χωρίς λάδι), σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι, ρόκα), ψωμί ολικής αλέσεως.

Σχόλιο διατροφολόγου: Το «ατού» της μεσογειακής δίαιτας, στηριζόμενη στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής, είναι ότι επιφέρει απώλεια βάρους χωρίς στερήσεις. Στην ουσία τα κιλά που χάνονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην επαναπροσληφθούν- ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημά της σε σχέση με άλλες δίαιτες. Όταν μάλιστα εφαρμόζονται παράλληλα και οι βασικές αρχές Τροποποίησης Συμπεριφοράς, ώστε να γίνει η σωστή διατροφή τρόπος ζωής, τότε το κέρδος είναι διπλό.

8 Δίαιτα με Λαχανόσουπα (Cabbage Soup Diet) 

Τι υπόσχεται: 3-4 κιλά την εβδομάδα

Στηρίζεται: 
στο λάχανο και σε ελάχιστη ποσότητα ψαριού ή κρέατος. Απαγορεύεται αυστηρά το ψωμί και το αλκοόλ.

Το χαρακτηριστικό της: υπερβολικά μονότονη, δημιουργώντας- ακόμα και στο διάστημα της μίας εβδομάδας- το αίσθημα της στέρησης.

Πρόκειται για μια ειδική συνταγή σούπας λαχανικών βασισμένη στο λάχανο, περιέχει όμως και κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, καρότα, μανιτάρια και ντομάτες. Η λαχανόσουπα αποτελεί το καθημερινό πιάτο σε ένα αυστηρά υποθερμιδικό πρόγραμμα διάρκειας 7 ημερών. Εκτός από τη σούπα, επιτρέπεται και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών: φρούτα, άπαχο γάλα, λαχανικά και μικρές ποσότητες ψαριού και κρέατος. Οι υποστηρικτές της δεν προσδίδουν λιποδιαλυτική δράση στη λαχανόσουπα, αλλά προτείνουν το μοντέλο αυτό ως μια λύση αποτοξίνωσης και γρήγορης απώλειας βάρους.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ: ● Πρώτη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα και φρούτα (εκτός μπανάνας) ● Δεύτερη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα, λαχανικά και ψητή πατάτα με βούτυρο (το βράδυ) ● Τρίτη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα, λαχανικά και φρούτα ● Τέταρτη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα, έως και έξι μπανάνες και γάλα (με χαμηλά λιπαρά)
● Πέμπτη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα, έως και έξι ντομάτες, 450 γραμμ. κρέας ή ψάρι ● Έκτη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα, μοσχάρι και λαχανικά ● Έβδομη ημέρα: σπιτική λαχανόσουπα, μαύρο ρύζι, λαχανικά και χυμό φρούτων

Σχόλιο διατροφολόγου: Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά και γι΄ αυτό θεωρείται επιβλαβής για τον οργανισμό. Η πρόσκαιρη απώλεια βάρους είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι οδηγεί σε γρήγορη επαναπρόσληψη. Άλλωστε, η λαχανόσουπα δεν είναι αποτελεσματικότερη στο αδυνάτισμα από την καροτόσουπα ή τη μανιταρόσουπα ή την μπροκολόσουπα…

9 Δίαιτα της Ομάδας Αίματος 

Τι υπόσχεται: εξαρτάται από τον οργανισμό.

Στηρίζεται: σε τροφές που ταιριάζουν ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Το χαρακτηριστικό της: η απώλεια βάρους ξεκινά ύστερα από δύο εβδομάδες (ίσως και έπειτα από έξι μήνες), ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του κάθε ανθρώπου.

Είναι μια δίαιτα που συνδυάζει τη διατροφή με την ιστορία του ανθρώπου. Μάλιστα, Dr Ρeter Αdamo υποστηρίζει ότι η ομάδα αίματος που έχει κάποιος «μαρτυρά» την καταγωγή του. Έτσι, όσοι ανήκουν στην ομάδα «0» κατάγονται από κυνηγούς και άρα χρειάζονται ζωτικές πρωτεΐνες. Εκείνοι πάλι που έχουν ομάδα αίματος «Α» είναι απόγονοι αγροτών και γι΄ αυτό τους ταιριάζει η φυτοφαγική δίαιτα. Το κόκκινο κρέας και τα ψάρια είναι «ωφέλιμες» τροφές για όσους έχουν ομάδα αίματος «Β»- αυτοί κατάγονται από νομάδες. Και όσοι έχουν ομάδα αίματος «ΑΒ» μπορούν να τρώνε ό,τι οι αγρότες και οι νομάδες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ: ● Ομάδα αίματος «0»: «Ωφέλιμες» τροφές είναι το βοδινό, ο σολομός και ο ξιφίας, η γραβιέρα και τα μαυρομάτικα φασόλια. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται οι φακές, οι πατάτες, τα πορτοκάλια, το χταπόδι, το μπέικον και το γιαούρτι με φρούτα ● Ομάδα αίματος «Α»: «Ωφέλιμες» τροφές είναι ο ανανάς, το τυρί και το γάλα σόγιας, οι αγκινάρες, τα μπρόκολα, ο σολομός και οι σαρδέλες. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται οι μελιτζάνες, τα κουκιά, τα καρύδια, το τυρί ροκφόρ, το χαβιάρι και ο αστακός. ● Ομάδα αίματος «Β»: «Ωφέλιμες τροφές είναι το συκώτι, τα αυγά, το αρνάκι και η προβατίνα, ο λούτσος και ο βακαλάος. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται οι αντσούγιες, το λαβράκι, το κουκουνάρι, η ταχίνι, τα ρεβίθια και τα ρόδια. ● Ομάδα αίματος «ΑΒ»: «Ωφέλιμες» τροφές είναι η προβατίνα και η γαλοπούλα, ο τόνος, τα κάστανα, το ρύζι μπασμάτι, το σκόρδο και τα κεράσια. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται οι μπανάνες και το μάνγκο, το αβοκάντο και οι αγκινάρες, τα λαζάνια, το παγωτό και η πάπια.

Σχόλιο διατροφολόγου: Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση που να στηρίζει τη θεωρία της δίαιτας της Ομάδας Αίματος. Δεν είναι ισορροπημένη, από τη στιγμή που αποκλείει ομάδες τροφίμων ανάλογα με την ομάδα αίματος. Συνεπώς, εάν την ακολουθήσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα βάζει σε κίνδυνο την υγεία του- όπως π.χ. εάν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κρέατος και μάλιστα κόκκινου, επειδή θεωρείται ωφέλιμο, τότε θα «φορτώνει» τον οργανισμό του με περισσότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη από όσο πρέπει.

10 Δίαιτα της Ζώνης 

Τι υπόσχεται: 3-4 κιλά σε μία εβδομάδα.

Στηρίζεται: 
στα… μαθηματικά, αφού η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων πρέπει να προέρχεται κατά 40% από υδατάνθρακες, 30% από πρωτεΐνες και 30% από λιπαρά.

Το χαρακτηριστικό της: τακτική κατανάλωση γευμάτων την ημέρα (κάθε 4 ώρες περίπου).

Εμπνευστής της δίαιτας της Ζώνης είναι ο Μπά ρι Σίαρς, που για 10 χρόνια υπήρξε ερευνητής του αμερικανικού ιδρύματος ΜΙΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός- και κυρίως για να ρυθμιστεί και άρα να σταματήσει ο οργανισμός να παίρνει κιλά με το παραμικρό διατροφικό… παράπτωμα- πρέπει η ποσοστιαία σύσταση των γευμάτων να στηρίζεται στην αναλογία 40-30-30. Το «μυστικό» είναι πως ο συνδυασμός αυτός διατηρεί τις τιμές της ινσουλίνης σε επιθυμητά επίπεδα και παράλληλα μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ●Πρωινό: 6 αυγά τηγανισμένα σε ελαιόλαδο (χωρίς τον κρόκο) και φρούτα ●Μεσημεριανό: τόνος (κονσέρβας) με σαλάτα μαρούλι, πίκλες, ντομάτα, μαγιονέζα (λάιτ). Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα ●Απογευματινό: τυρί χαμηλών λιπαρών και ένα πορτοκάλι ●Βραδινό: χοιρινή μπριζόλα με μπρόκολο στον ατμό, πράσινη σαλάτα (με λαδόξιδο)

Σχόλιο διατροφολόγου: Η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί πως είναι παροδική. Στα «μείον» προστίθεται και το γεγονός ότι είναι σχετικά περίπλοκη δίαιτα, γι΄ αυτό και οι περισσότεροι τα παρατάνε από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Η περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της κόπωσης αλλά και της νευρικότητας.

Τα σχόλια έγιναν από τον διατροφολόγο κύριο Αναστάσιο Παπαλαζάρου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Σχετικά άρθρα