Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στους 25 οι νεκροί στην Αίγυπτο
Στους 25 οι νεκροί στην Αίγυπτο thumbnail

Στους 25 οι νεκροί στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ώρες από συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανακοίνωσαν οι ισλαμιστές, ζητώντας από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία»

Μόνο στην Αλεξάνδρεια δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Ραμέζ: Δεν θα γίνω Πρωθυπουργός
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μετά την ανατροπή από το στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός» είπε στο Reuters ο Ραμέζ. «Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός » συμπλήρωσε. Από το διορισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ραμέζ έχει κερδίσει το σεβασμό των διεθνών οικονομικών παραγόντων και είναι αυτός που διαπραγματεύεται το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι, αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και μέσα σε αυτή είχε ακουστεί το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Αιγύπτου.

Καταδίκη από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν το βράδυ της Παρασκευής τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων στη χώρα.

«Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Οι ΗΠΑ «αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά», πρόσθεσε η Πσάκι.

«Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.

Λέξη «ταμπού» το πραξικόπημα
Ο αμερικανικός νόμος δεν μπορεί να είναι πιο σαφής: κάθε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη από τον στρατό πρέπει να ακυρωθεί. Ωστόσο τρεις ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της.

Οι φραστικές ακροβασίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων αμερικανών αξιωματούχων για να αποφύγουν τη λέξη ταμπού «πραξικόπημα», δείχνουν την βούλησή τους να μην αποδυναμώσουν σημαντικά τους Αιγύπτιους στρατηγούς απειλώντας τους εμμέσως στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες εκλογές.

«Καμιά βάση δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση άμεσης βοήθειας στην κυβέρνηση μιας χώρας, όπου ο εκλεγμένος αρχηγός της κυβέρνησης καθαιρείται ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα», αναφέρει άρθρο του νόμου για τον προϋπολογισμό που ισχύει από το 1985.

Άλλο άρθρο διευκρινίζει ότι η Αίγυπτος πρέπει να «στηρίξει την μετάβαση προς μια πολιτική κυβέρνηση». Ωστόσο από το 2012 οι υπουργοί Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι στη συνέχεια ήραν την προϋπόθεση αυτή, προκειμένου να αποδεσμεύσουν πιστώσεις στο όνομα των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

Η στρατιωτική βοήθεια (1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2013) θα κάλυπτε σχεδόν το 80% των ετησίων εξοπλιστικών αγορών από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι πιστώσεις για το 2013 έχουν ήδη χορηγηθεί, αλλά ουσιαστικά, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν συμβόλαια πολυετούς διάρκειας στους αμερικανούς κατασκευαστές, κυρίως αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών.

«Δεν είναι σαν οι Αιγύπτιοι να λάμβαναν μια επιταγή με το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων», εξηγεί ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, διευθυντής Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον. «Η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις προμηθειών. Ωστόσο θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση».

Ένα συμβόλαιο για 20 F-16 υπογράφηκε ήδη το 2010 με την Lockheed Martin, εκ των οποίων τέσσερα παραδόθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του Κονγκρέσου (της 12ης Απριλίου, σύμφωνα με το Fox News). Από το 1980, τουλάχιστον 220 F-16 έχουν δοθεί στους Αιγύπτιους.

ΟΗΕ: «Όχι» στα αντίποινα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό.

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εξ ονόματος του του κ. Μπαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

Ο κ Μπαν πιστεύει ότι η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

www.ethnos.gr

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X