Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Υπουργός καταδικάστηκε "εις θάνατον" για διαφθορά!
Υπουργός καταδικάστηκε "εις θάνατον" για διαφθορά! thumbnail

Υπουργός καταδικάστηκε "εις θάνατον" για διαφθορά!

Λίγο πριν αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα στην Κίνα, ο Σι Ζινπίνγκ είχε δεσμευτεί ότι θα κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς, την οποία θεωρούσε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του κινεζικού «δράκου». Η καταδίκη του πρώην υπουργού Σιδηροδρόμων, Λιου Ζιτζούν, αποδεικνύει ότι ο νέος πρόεδρος της Κίνας δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρά στις πράξεις.

Ο Ζιτζούν ήταν γνωστός ως ο «πατέρας» των τρένων υψηλής ταχύτητας και ένας από τους πιο ισχυρούς υπουργούς της κυβέρνησης, που ουδείς πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες, ενώ στο μικροσκόπιο μπήκε όλη του η δράση, από τη στιγμή που εισήλθε στον πολιτικό στίβο, το 1986. Το δικαστήριο επέβαλε σκληρή ποινή στον τέως υπουργό, καταδικάζοντάς τον σε θάνατο, που αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε ισόβια. Ακόμη, στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων εφ΄όρου ζωής και κατάσχεται όλη η προσωπική του περιουσία.

Το κόμμα είχε εκδιώξει τον Ζιτζούν από τις τάξεις του τον περασμένο Μάιο μετά από καταγγελίες ότι καταχράστηκε χρήματα και έπαιρνε μίζες κατά τη διάρκεια της κατασκευής των τρένων υψηλής ταχύτητας. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κίνας ήταν ένα έργο-μαμούθ, στην εκτέλεση του οποίου είχαν διαπιστωθεί πολλές παρατυπίες και προβλήματα ασφαλείας. Το ποτήρι ξεχείλισε τον Ιούλιο του 2011, όταν σκοτώθηκαν 40 άτομα σε σύγκρουση τρένων, γεγονός που προκάλεσε γενική κατακραυγή. Το πανίσχυρο υπουργείο Σιδηροδρόμων διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη τον Μάρτιο και οι αρμοδιότητές του πέρασαν στο υπουργείο Μεταφορών.

Το δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σκοτεινές «μπίζνες» του τέως υπουργού με τη διευθύντρια μιας επενδυτικής εταιρείας, ονόματι Ντινγκ Γιουσίν. Ο υπουργός τη βοήθησε να αποκτήσει μετοχές σε μια εταιρεία που κατασκευάζει τροχούς για τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τη βοήθησε να βρει τη σχετική χρηματοδότηση. Οπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο, η Ντινγκ και η οικογένειά της είχαν «τεράστια οφέλη», που προκάλεσαν όμως «γιγαντιαίες σπατάλες δημοσίου χρήματος».

Επιπλέον, οι εισαγγελείς απέδειξαν ότι έλαβε χρήματα από τουλάχιστον 11 άτομα για να τα βοηθήσει να πάρουν προαγωγή ή να συνάψουν κάποιο συμβόλαιο. Η απόφαση αναφέρει ότι οι χειρισμοί του Λιου οδήγησαν «σε τεράστιες κρατικές απώλειες και ζημίωσαν τα συμφέροντα του λαού».

Η ποινή του, πάντως, κρίθηκε αρκετά… ήπια από μέλη της κινεζικής «μπλογκόσφαιρας», που θα ήθελαν να δουν τον πρώην υπουργό να καρατομείται… κυριολεκτικώς.

Πηγή: Το Έθνος

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X