Οι σεξουαλικές διαταραχές στη γυναίκα που μπορεί να σε ανησυχήσουν

Η αρχική διέγερση ή ερεθισμός καθορίζεται κυρίως από ψυχολογικές παραμέτρους. Κατά την αντίδραση ερεθισμού που οδηγεί σε plateau δημιουργείται αγγειακή υπεραιμία, δηλαδή τα αγγεία γεμίζουν με αίμα με αποτέλεσμα τη στύση στον άνδρα και την υπεραιμία των χειλέων του αιδοίου και της κλειτορίδας στη γυναίκα.

Η οργασμική αντίδραση περιλαμβάνει εκσπερμάτωση στον άνδρα και συσπάσεις των ανάλογων μυών του περινέου τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Η ύφεση είναι η σταδιακή επάνοδος στη φυσιολογική σωματική κατάσταση.

Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης

Ενώ στον άνδρα μετά τον οργασμό παρατηρείται φυσιολογικά μια ανερέθιστη περίοδος (που μπορεί να ποικίλει από λίγα λεπτά έως πολλές ώρες), στη γυναίκα δεν παρατηρείται αυτό με αποτέλεσμα τη δυνατότητα βίωσης πολλαπλών οργασμών μέχρι να επέλθει η περίοδος ύφεσης.

Στις γυναίκες οι δύο συχνότεροι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι: ο κολεόσπασμος και η ψυχρότητα.

Στον κολεόσπασμο

Παρατηρείται ακούσιος σπασμός των μυών του περινέου όταν υπάρξει οποιοσδήποτε ερεθισμός της περιοχής, με αποτέλεσμα η γυναίκα να προσπαθεί να αποφύγει την διείσδυση λόγω πόνου. Να σημειωθεί ότι σεξουαλική ανταπόκριση και υπεραιμία μπορεί να υπάρχουν και ο οργασμός μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω κλειτοριδικής διέγερσης.

Η ψυχρότητα

Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση κατά την οποία υπάρχει γενική έλλειψη σεξουαλικής ανταπόκρισης. Η γυναίκα έχει δυσκολία να ερεθιστεί και δεν παρατηρείται υπεραιμική αντίδραση. Η σεξουαλική δραστηριότητα ποικίλλει από ενεργό αποφυγή του σεξ μέχρι περιστασιακούς οργασμούς.

Η οργασμική δυσλειτουργία

Κατά τη διάρκειά της, η γυναίκα έχει υπεραιμική ανταπόκριση αλλά ποικίλου βαθμού δυσκολίας να φθάσει σε οργασμό και διαφοροποιείται κάπως από την ψυχρότητα.

Πού οφείλονται αυτές οι διαταραχές;

Αίτια αυτών των δυσλειτουργιών περιλαμβάνουν περιορισμένες σεξουαλικές τεχνικές, πρώιμες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, διαπροσωπική δυσαρμονία (συζυγικές διαμάχες και χρήση του σεξ ως μέσου επιβολής ελέγχου) και ενδοψυχικά προβλήματα (άγχος, φόβος ενοχή). Οι οργανικές καταστάσεις περιλαμβάνουν κάθε κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη συνουσία, όπως πυελική παθολογία, μηχανική απόφραξη και νευρολογικές διαταραχές.

Υπάρχει θεραπεία;

Ο κολεόσπασμος ανταποκρίνεται καλά στην απευαισθητοποίηση με κλιμακωτή χρήση διαστολέων σε συνδυασμό με τεχνικές χαλάρωσης.

Οι Masters και Johnson έχουν χρησιμοποιήσει συμπεριφορικές τεχνικές σε όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, σε συνδυασμό με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και τεχνικές βελτίωσης των τρόπων επικοινωνίας του ζεύγους.

Απαραίτητα στοιχεία της θεραπείας είναι:
  • Η παροχή εκπαίδευσης σχετικά με την σεξουαλική πράξη και η διάλυση των σχετικών μύθων
  • Ο πειραματισμός και εξοικείωση των συντρόφων με το σώμα τους με την τεχνική του αισθησιακού μασάζ, φάση στην οποία απαγορεύεται η επαφή με τα γεννητικά όργανα
  • Ο πειραματισμός με τα γεννητικά όργανα αλλά με ενεργό αποφυγή της διείσδυσης
  • Η φάση της διείσδυσης που γίνεται κλιμακωτά

Επίσης, η κατά αποκλειστικότητα εφαρμογή ψυχοθεραπείας ταιριάζει καλύτερα σε εκείνες τις καταστάσεις στις οποίες κυριαρχούν οι διαπροσωπικές δυσκολίες ή τα διαπροσωπικά προβλήματα. Το άγχος και η ενοχή σχετικά με γονεϊκές νουθεσίες ενάντια στο σεξ μπορεί να συμβάλλουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Τέλος, η ύπαρξη άλλων ατόμων (όπως γονέων και αδερφών) στο σπίτι είναι συχνά ανασταλτικός παράγοντας στις σεξουαλικές σχέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιου βαθμού κοινωνική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν κοιμηθούμε γυμνοί, η σεξουαλική μας ζωή θα «απογειωθεί»;

Ξεχάστε το «μια φορά στο τόσο»: Πώς θα τον πείσεις να κάνετε σεξ;

Τα 3 απλά βήματα για να πετύχεις πολλαπλούς οργασμούς

Λίμπιντο: Ποια φάρμακα… σκοτώνουν τη διάθεση για σεξ;

Ο κίνδυνος που κρύβει το «γαλλικό» φιλί με τον παρτενέρ

Σχετικά άρθρα