Κίνδυνος για τα δόντια των καπνιστριών μετά την εμμηνόπαυση!

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην  μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο και οι οποίες καπνίζουν ή συνήθιζαν να καπνίζουν στο παρελθόν,  αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας των δοντιών τους λόγω περιοδοντική νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο μελέτησαν στοιχεία  περισσότερων από 1.100 γυναικών, προκειμένου να συγκρίνουν το ιστορικό καπνίσματος με την απώλεια δοντιών.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για 26 χρόνια είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι βαριές καπνίστριες, μάλιστα, αντιμετωπίζουν έξι φορές πιο αυξημένο κίνδυνο απώλειας των δοντιών λόγω της περιοδοντικής νόσου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ανεξάρτητα από το αν έχουν καλή στοματική υγιεινή  οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν γενικά την τάση να παρουσιάζουν σοβαρότερη απώλεια δοντιών σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Να σημειωθεί ότι η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση και ο καπνός του τσιγάρου επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου.

Οι γυναίκες, λοιπόν,  έχουν έναν ακόμη λόγο να κόψουν το κάπνισμα, καθώς η τόσο σοβαρή απώλεια δοντιών επηρεάζει τόσο την εμφάνιση ενός ατόμου όσο και την ικανότητα να φάει, αλλά και τη συνολική ποιότητα της ζωής του.

Σχετικά άρθρα