Εθισμό προκαλεί το σολάριουμ!

Το 35% των ατόμων που χρησιμοποιούν σολάριουμ μπορεί να αναπτύξουν μία νέα μορφή εθισμού που ονομάστηκε «εθισμός στο μαύρισμα», θέτοντας τον εαυτό τους σε άμεσο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, τα ίδια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στρες και είναι περισσότερο επιρρεπείς στο αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αναγνώριση των παραγόντων αυτών μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί κλειδί για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να αποφύγουν το σολάριουμ και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 421 φοιτητές από τους οποίους 229 δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σολάριουμ και τον περασμένο χρόνο είχαν επισκεφτεί ινστιτούτο για μαύρισμα 23 φορές.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που είχαν σχεδιαστεί για να διερευνούν εθιστικές συμπεριφορές. Ανάλογα με τον ορισμό, μεταξύ 30% και 39% των χρηστών κατηγοριοποιήθηκαν ως εθισμένοι.

Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν αισθήματα ενοχής σχετικά με τη μεγάλη χρήση σολάριουμ και επιθυμούσαν να ελαττώσουν τη χρήση.

Επιπλέον απαντήσεις κατέδειξαν ότι φοιτητές που πληρούσαν τα κριτήρια για εθισμό στο σολάριουμ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν στρες και να κάνουν χρήση ουσιών όπως αλκοόλ και μαριχουάνα.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι τα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν την εθιστική φύση του σολάριουμ και την πιθανή σχέση του με άλλους εθισμούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Dermatology.

Πηγή: Τα Νέα online

Σχετικά άρθρα