Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / 10 βλαβερές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας!
10 βλαβερές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας! thumbnail

10 βλαβερές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας!

Μπορεί το να λιαζόμαστε στην ξαπλώστρα μας να μας χαλαρώνει και να μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, όμως οι σωρευτικές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο έχουν σαν αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα για το δέρμα και την υγεία μας, οι οποίες είναι οι εξής:

Μαύρισμα

Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να χαρίζει μία πιο εντυπωσιακή και αισθησιακή εμφάνιση, όμως στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα του τραυματισμού του ανώτερου στρώματος του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επιταχύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Ηλιακό έγκαυμα (πρώτου βαθμού)

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα περισσότερα προκαλούν ερυθρότητα, θερμότητα στην αφή και ήπιο πόνο και επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες μέχρι να εξασθενίσουν.

Ηλιακό έγκαυμα (δευτέρου βαθμού)

To έγκαυμα δευτέρου βαθμού καταστρέφει βαθιά τα στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις – συνήθως είναι επώδυνο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθοεί.  Προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες. Αν σπάσετε τις κυψέλες μπορείτε πάθετε μόλυνση.

Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος

Η μεγάλη έκθεση στον  ήλιο προκαλεί, επίσης, ακανόνιστο χρωματισμό ή μελάγχρωση του δέρματος. Ορισμένες περιοχές του δέρματος γίνονται πιο σκούρες, ενώ άλλες φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμες.

Μέλασμα

Το μέλασμα (ή χλόασμα) είναι το μαύρισμα ή οι καφέ κηλίδες στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Αν και συνήθως αποκαλείται η «μάσκα της εγκυμοσύνης» μπορούν να το αναπτύξουν και οι άνδρες.

Σημάδια της «ηλικίας»

Αυτές οι ενοχλητικές καφέ ή γκρι κηλίδες δεν  προκαλούνται ουσιαστικά από τη γήρανση, αν και  πολλαπλασιάζονται καθώς γερνάμε. Τα λεγόμενα «σημάδια της ηλικίας»  είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, η οποία είναι ο λόγος που τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές που παίρνουν πολύ ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος.

Ακτινική κεράτωση

Πρόκειται για τις μικρές, φολιδωτές κόκκινες, καφέ ή στο χρώμα του δέρματος κηλίδες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και παρατηρούνται στο κεφάλι, το λαιμό ή τα χέρια.  Είναι οι πρόωρες αρχές του καρκίνου του δέρματος. Ακτινική κεράτωση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 40, ενώ όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακτινική χειλίτιδα

Η ακτινική χειλίτιδα είναι μια προκαρκινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος. Φολιδωτά «μπαλώματα» ή επίμονη ξηρότητα και σκάσιμο των χειλιών είναι συνήθως τα συμπτώματα. Η ακτινική χειλίτιδα μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνωμα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Πλακώδες καρκίνωμα

Το πλακώδες καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως ένα κόκκινο οζίδιο που αιμορραγεί ή αναπτύσσει μια κρούστα ή μια πληγή που δεν επουλώνεται. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, στο κάτω χείλος, στα χέρια και σε άλλες εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης εμποδίζει το πέρασμα του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Ο καταρράκτης είναι επώδυνος αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης συμπεριλαμβανομένης της ομιχλώδους όρασης και της διπλωπίας.

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X