Ξηροφθαλμία: Τα αίτια και η θεραπεία

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ατόμων παγκοσμίως πάσχουν από το σύνδρομο ξηροφθαλμίας ενώ ταυτόχρονα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο συχνή τις επόμενες δεκαετίες. Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία θα αυξηθεί κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο έως το 2022.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, το σύνδρομο ξηροδερμίας είναι περισσότερο συχνό στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς τα μάτια τους παράγουν λιγότερα υγρά. Συναντάται συχνά στους χρήστες φακών επαφής καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης λοιμώξεων ενώ όσοι είναι ασθενείς είναι άνω των 50 και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηροφθαλμίας, καλούνται να εγκαταλείψουν τη χρήση φακών επαφής.

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από την έλλειψη επαρκών δακρύων. Τα δάκρυα είναι ένα σύνθετο μείγμα από νερό, λιπαρά, έλαια και βλέννα. Το μείγμα αυτό βοηθά να γίνει η επιφάνεια λεία ενώ βοηθά την προστασία των ματιών από μολύνσεις.

Ωστόσο ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία;

          Κακή ποιότητα δακρύων. Η δακρυϊκή μεμβράνη έχει τρία βασικά στρώματα: νερό, λάδι και βλέννα. Πρόβλημα με οποιοδήποτε από αυτά τα στρώματα μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία.

          Μειωμένη παραγωγή δακρύων. Η ξηροδερμία τείνει να εμφανιστεί όταν δεν έχουμε επαρκή παραγωγή δακρύων είτε λόγω μεγάλης ηλικίας, είτε στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, είτε λόγω ύπαρξης παθήσεων όπως είναι ο λύκος, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

          Χειρουργική επέμβαση λέιζερ. Ωστόσο, τέτοιου είδους ξηροδερμία λόγω χειρουργικής επέμβασης είναι προσωρινή.

          Ορισμένα φάρμακα όπως είναι τα αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφοριτικά και φάρμακα ακμής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη ξηροδερμία.

          Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η πολύωρη εργασία μπροστά την οθόνη του υπολογιστή, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αλλά και της οδήγησης

Ποια είναι τα συμπτώματα:

          Τσούξιμο, κάψιμο ή κνησμώδης αίσθηση στα μάτια

          Ευαισθησία στα φως

          Κοκκίνισμα του ματιού

          Περίοδοι υπερβολικής δακρύρροιας

          Θολή όραση, συχνά κατά το τέλος της ημέρας ή μετά από εστίαση σε κάτι συγκεκριμένο για μία παρατεταμένη περίοδο

 Η θεραπεία για το σύνδρομο ξηροδερμίας

Oι ειδικοί συνιστούν αρχικά κάποιες σταγόνες και κυρίως αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι μία αναπόφευκτη επιλογή.

Σχετικά άρθρα